pravni zastupnik bih

Državno tužiteljstvo pokreće istragu protiv Softića?

10.03.2017 u 14:14

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine otvorit će postupak kako bi ispitalo postoji li kaznena odgovornost Sakiba Softića, nekadašnjeg pravnog zastupnika BiH pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je sada suočen s optužbama za lažno predstavljanje, potvrdio je u petak lokalnim medijima u BiH glavnogovornik državnog tužiteljstva Boris Grubešić.

U pravnoj terminologiji koju koriste u Tužiteljstvu BiH riječ je o "otvaranju predmeta", što još ne znači službenu istragu, nego izvide čiji je cilj utvrditi postoje li elementi kaznene odgovornosti.

Na ovaj korak u Tužiteljstvu BiH su se odlučili nakon što je predsjednik ICJ-a Ronny Abraham, u pisanoj izjavi objavljenoj u četvrtak, potvrdio kako je Softića još u svibnju 2016. izvijestio da ga sud više ne smatra pravnim zastupnikom BiH, odnosno kako je za potvrđivanje takvog njegova statusa iz postupka koji je okončan presudom 2007. godine potrebna nova odluka Predsjedništva BiH.

Bio je to odgovor na izravni Softićev prošlogodišnji upit sudu o tome ima li on još legitimitet pravnog zastupanja BiH, na temelju odluke o njegovu imenovanju koju je Predsjedništvo BiH donijelo još 2002. godine.

Unatoč negativnom odgovoru, Softić je potkraj veljače ipak podnio zahtjev za reviziju presude kojom je Srbija prije deset godina pred ICJ-em oslobođena odgovornosti za genocid počinjen u BiH.

On je to učinio uz potporu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, no za sada nema potvrde da će se izvidi državnog tužiteljstva odnositi i na njega. 

Tajnik ICJ-a u četvrtak je pismom izvijestio članove Predsjedništva BiH kako se zahtjev za pokretanje postupka revizije presude protiv Srbije odbija jer o tome nije donijelo odluku odgovarajuće tijelo državne vlasti u BiH.

"Sud smatra da vlasti BiH nisu donijele nikakvu odluku da zatraže reviziju presude. Sukladno tome nikakvo daljnje postupanje ne može biti poduzeto u vezi sa zahtjevom za reviziju”, stoji u pismu tajnika ICJ-a Philippea Couvreura.