mario šiljeg

Državni tajnik se okomio na gradske vlasti: Umjesto preko leđa građana, Zagreb bi novac za vodovod trebao povući iz EU fondova

07.03.2023 u 17:04

Bionic
Reading

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Šiljeg rekao je u utorak da bi grad Zagreb trebao pojačati stručne kapacitete gradske tvrtke Vodoopskrba i odvodnja (ViO), koja bi iz EU fondova, a ne preko leđa građana mogla apsorbirati sredstva za obnovu vodoopskrbne mreže u Zagrebu

Šiljeg je u izjavi novinarima kazao da je dužnost svih čelnika lokalne samouprave, gradonačelnika i načelnika da naprave sve što je u njihovoj moći kako bi se standard hrvatskih građana zaštitio, kao što je i Vlada RH proteklih mjeseci dala svoj obol energetskoj krizi. U tom kontekstu, istaknuo je da se gradu Zagrebu za subvenciju troškova električne energije mjesečno isplaćuje više od 15 milijuna eura.

Pozvao je gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića da još jednom razmotri svoju odluku o poskupljenju vodnih usluga u Zagrebu.

Tomašević je, naime, ranije u utorak kazao da nema alternative potrebi da se gradska vodovodna mreža obnovi, u što se planira uložiti dio sredstava od poskupljenja vode, dok drugi dio ide na “krpanje” cijevi koje svakodnevno pucaju. Na konferenciji za medije razjasnio je da umjesto planiranog poskupljenja od 15 posto u prosjeku, zasad će građanima od 1. ožujka voda biti skuplja za 7 posto, dok će naknadno, nakon što to odobri Vijeće za vodne usluge, to poskupljenje dosegnuti 15 posto.

"Slažemo se da obnova vodovodne mreže nema alternativu, ali definitivno ima alternativa tome da obnovu plaćaju hrvatski građani, posebno ako se postupak porasta cijena vodnih usluga provodi na netransparentan i, u nekim slučajevima, i na nezakonit način. Kao Ministarstvo, odnosno Uprava za vodno gospodarstvo koja svakodnevno surađuje s Vodoopskrbom i odvodnjom, smatramo nužnim da grad Zagreb pojača stručne kapacitete Vodoopskrbe i odvodnje, jer ima prostora za napredak prije svega u apsorpciji europskih sredstava u svrhu obnovu vodoopskrbne mreže u Zagrebu", izjavio je Šiljeg.

Dodao je i da Projekt Zagreb, koji bi se trebao financirati iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, "nije prijavljen, niti će, nažalost, barem još godinu dana biti spreman za prijavu". S druge strane, istaknuo je je Šiljeg, manje su jedinice lokalne samouprave agilnije u prijavi takvih projekata, poput Virovitice ili Osijeka.

Naveo je i da plan vodno-gospodarskih objekata i komunalnih investicija ViO-a nije zadovoljavajući. Naime, kako je rekao, u tom su planu istaknute samo vrijednosti financija a ne i naknada iz kojih bi se te investicije trebale plaćati. "Pozivam Vodoopskrbu i odvodnju da izađu s pravim planom izgradnje vodnokomunalnih građevina", rekao je Šiljeg.

U fondovima EU, naveo je, postoji mnogo novca iz kojeg se može obnoviti vodoopskrbna mreža u Zagrebu, no dodao je i da postoje situacije iz kojih novac "itekako curi". Naveo je pritom da je od 8,7 milijuna eura iz NPOO-a prijavljenog projekta isplaćeno "jedva 2,4 milijuna eura", a utvrđene nepravilnosti u postupku javne nabave iznosile su 700 tisuća eura.

"Kada bi se kvalitetno provodili postupci pridobivanja EU sredstava, naš je stav da bi se mogle u znatnoj mjeri zadovoljiti potrebe za ubrzanom obnovom vodoopskrbne mreže u Zagrebu", naveo je Šiljeg.