RATNIK S PUMPE

Državni tajnik osigurao braniteljski stan vlastitom sinu

Bionic
Reading

Sin državnog tajnika u Ministarstvu obrane Željka Goršića, Željko Goršić mlađi, od 2006. godine živi u stanu namijenjenom stradalnicima Domovinskog rata u karlovačkom predgrađu Turnju

Stan je kupio 17. svibnja 2006. godine kreditom Privredne banke Zagreb i sve djeluje legalno. Međutim, prvi vlasnik stana, ratni vojni invalid Mile Zrno, u stan na adresi Turanj 14 nikada se i nije planirao useliti jer s Karlovcem nema nikakve veze, a izvori u Ministarstvu branitelja tvrde kako je Zrno stan kupio za tada 22-godišnjeg Goršića. Da je zaista tako govori i podatak da je Zrno, kako bi ga mogao prodati, stan neposredno prije toga u cijelosti otkupio!

U Ministarstvu branitelja doznajemo kako je to zapravo učinio Željko Goršić, odnosno njegov otac, te je po potpisivanju ugovora branitelju samo isplaćena razlika u cijeni.

Nije to ništa novo i neuobičajeno među braniteljima, potvrđuju službenici upoznati s procedurom: branitelji katkad i prije nego što dobiju ključeve stana isti nude u oglasnicima i na razlici između plaćene i tržišne cijene zarađuju desetke tisuća eura i na taj način oštećuju državni proračun. Ipak, kada se takvim stvarima posluži državni tajnik u jednom od ministarstava, snalaženje se pretvara u prvorazredni skandal.

– Ne mislim da smo moj sin ili ja učinili nešto nemoralno – govori državni tajnik Željko Goršić i objašnjava: - Došao mi je jednoga dana sin i kazao mi kako se želi skućiti, kupiti stan, po mogućnosti u blizini obiteljske kuće. Bio sam ponosan na njega koji je, iako mlad, vrlo ozbiljno razmišljao. A i htio sam mu pomoći, pa sam pogledao stan prije nego ga je kupio.

Kaže da je znao da sin kupuje stan namijenjen stradalnicima jer je studenome 2004. bio na predaji ključeva, ali kako se time nije opterećivao jer je od prodavatelja dobio uredan vlasnički list. Još je jedna situacija indikativna za ovaj slučaj. Večernji list  uputio je upit vezano za stan Željka Goršića mlađeg Ministarstvu branitelja.

Nakon nekoliko sati, usmeni odgovor stiže od glasnogovornika Ministarstva obrane koji s dodjelom stradalničkih stanova nema baš nikakve veze. Glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić odmah je znao da nije riječ o državnom tajniku nego o njegovu sinu, ali to ga nije spriječilo: profesionalno je odradio posao koji s Ministarstvom nema nikakve veze!

Za Grošinića nije bio nikakav problem baviti se slučajem trgovca s benzinske stanice Ine u naselju Dubovac u Karlovcu. I Goršić i Grošinić su tvrdili kako su za to da se Večernji list raspituje o stanu Željka Goršića mlađeg doznali iz “dobro obaviještenih krugova u karlovačkom HDZ-u”, a ne preko Ministarstva branitelja.

A Ministarstvo branitelja službeno je odgovorilo kako Željko Goršić nije ostvario pravo na stambeno zbrinjavanje putem Ministarstva branitelja te kako je 2004. godine dodijeljeno 25 stanova u Karlovcu, Turanj 14, članovima obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja i HRVI iz Domovinskog rata, a među kojima se nije nalazio imenovani Željko Goršić. Da Željko Goršić živi u zgradi za stradalnike Domovinskog rata informacija je koju smo dobili od njegovih sugrađana, uvjerenih da tu “nisu čista posla”.

Kažu da im nije jasno kako je dečko od 24 godine, inače zaposlenik Inine benzinske crpke, došao do tog stana pa nagađaju da mu je tu pogodovao otac. Prema jednoj od tih gradskih priča, stradalnik koji je dobio stan cijelo je vrijeme zapravo bio tek fiktivni vlasnik nekretnine na drugom katu, svojevrsna “rezervacija” za Goršića

Koliko je to točno teško je dokazati jer na jedinoj zagrebačkoj adresi na kojoj je registriran telefon na Milu Zrno muškarac je najprije kazao da nikome u Karlovcu nije prodavao stan, a na drugi poziv je uzvratio da je “Mile Zrno umro”. Željko Goršić junior široj je javnosti postao poznat nakon lanjskog divljanja u River pubu u Karlovcu, gdje je, kako je ispričao vlasnik lokala Željko Godač, visoko podignute desnice vikao “ajmo ustaše”.

Zbog veličanja ustaštva Goršić, do tada član mladeži HDZ-a, ekspresno je izbačen iz stranke. Policija, koja je utvrdila da je upravo on bio najglasniji na “proslavi” dvadesetak članova podmlatka vladajućih, prekršajno ga je prijavila, sud osudio, a on se žalio. No, zbog duševnih boli koje je pretrpio nakon objave novinskih tekstova Goršić je tužio Večernji list.

Od Goršića juniora nakon incidenta u River pubu stranački su se kolege ogradili, tadašnja potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor kazala je da je takvo ponašanje apsolutno neprihvatljivo i za svaku osudu, a gotovo isto ponovio je i prijatelj Goršićeva oca ministar Branko Vukelić, koji je Predsjedništvu stranke i podnio izvješće o “proslavi”.