NOVI ANTIPODUZETNIČKI POTEZ

Država oduzima Poreču poslovnu zonu?!

31.05.2014 u 15:37

Bionic
Reading

Gradu Poreču prije nekoliko dana ponovno su stigle dvije tužbe u kojima država nakon 14 godina putem Županijskog državnog odvjetništva traži vlasništvo nad 20 hektara zemljišta, odnosno, brisanje prava vlasništva Grada, pravnog sljednika nekadašnje Općine Poreč

Kako se radi o današnjoj poslovnoj zoni Buići – Žbandaj, od Poreča se traži da vrati parcele koje nisu prodane u vlasništvo državi, a novac od prodanih parcela uplati s pripadajućim kamatama u državni proračun. Osim što gotovo desetljeće i pol, pa tako i prilikom donošenja prostornih i razvojnih planova, Gradu Poreču nitko nije osporavao vlasništvo, apsurd je tim veći što praktično država putem ŽDO-a oduzima Poreču izgrađenu i funkcionalnu poslovnu zonu, pozivajući se na članak 6. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama!

Naime, navedeni Zakon u tom članku propisuje da bi šume i šumska zemljišta koja su bila u društvenom vlasništvu, neovisno o tome jesu li se nalazila u zoni građevinskog područja ili izvan njega, postali vlasništvo države.

Gradonačelnik Edi Štifanić ocjenjuje taj potez države antipoduzetničkim. 'Sve parcele su prodane, no tu lovu koju smo uprihodovali prodajom parcela ugradili smo u infrastrukturu te zone', kaže za tportal Štifanić. Gradska poduzetnička zona Buići – Žbandaj puštena je u rad prije pet godina i danas je tu zaposleno oko 400 radnika. U toj zoni se nalazi uprava najveće hrvatske turističke tvrtke Riviere Adrije, AutoWill, TriM, Fusio, Valor, Mirtex, no uskoro bi im se trebali pridružiti i drugi poduzetnici jer su neki od investitora pri kraju gradnje objekata. Stoga su te tužbe, odnosno zahtjev države za povratom uprihodovanog i u infrastrukturu poduzetničke zone investiranog novca, tim više začuđujući u vrijeme gospodarske krize, kad svako radno mjesto treba očuvati i kad se traže formule za poticanje poduzetništva.

'Pokušat ćemo problem najprije riješiti razgovorom. Dogovorili smo sastanak s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom i ministrom poduzetništva i obrta Gordanom Marasom i zajedno ćemo otići u DORH. Ako ni to ne pomogne, onda idemo dokazivat da je to oduvijek bilo naše', kaže porečki gradonačelnik.

'To je oduvijek bilo društveno vlasništvo bivše Općine Poreč, a njime je upravljao Narodni odbor Općine Poreč i takav je status imao do 2000. godine kad smo na temelju isprava podnijeli prijedlog za upis u zemljišne knjige Zemljišno-knjižnog odjela Općinskog suda u Poreču, koji je te isprave kontrolirao', kaže gradonačelnik te pojašnjava da je Urbanistički plan uređenja za cijelu tu zonu donesen 2005, a u skladu s razvojnim planovima, izgradnja i investiranje u tu poduzetničku zonu krenuli su od 2008. Naime, iako je od 2000. Grad Poreč imao upisano vlasništvo, tim nekretninama nije raspolagao do 2008, kaže gradonačelnik Štifanić, ustvrdivši da je država putem Državnog odvjetništva u tom periodu mogla reagirati, no nije.