SABOR O RBA ZADRUGAMA

'Država je svoje građane prepustila divljim zvijerima'

04.02.2015 u 11:15

Bionic
Reading

Na početku sjednice Sabora oporbene stranke zatražile su stanku zbog građana koji su podizali kredite u RBA zadrugama

Svoj prijedlog iznio je SDSS-ov Milorad Pupovac.

'Sabor treba usvojiti zaključak kojim će se proglasiti moratorij na ovrhe kako te ovrhe više ne bi stupale na snagu. Sabor bi trebao predložiti Vladi i HNB-u da se istakne taj rizik i da to bude sastavni dio ugovornog teksta kako bi građani imali punu svijest o tome u koju vrstu rizika se upuštaju kada ulaze u različite kreditne aranžmane', kazao je Milorad Pupovac.

Branko Vukšić osudio je ponašanje RBA zadruga.

'One su sklapale ugovore po principu Divljega zapada i bez dozvole HNB-a. Umjesto da država zaštiti svoje građane, država je svoje građane prepustila divljim zvijerima. Pustila ih je da padnu u škare onih koji su djelovali nelegalno', rekao je Branko Vukšić.

Naknadna pamet je najskuplja pamet, poručio je HDZ-ov Ivan Šuker. Najavio je da će i ovaj petak predložiti zaključak kojim bi se onemogućilo djelovanje austrijskih stambenih zadruga te je pozvao zastupnike većine da ih podrže.

'A zašto to govorim? Iz jednostavnog razloga zato što država ima sve poluge u ovom trenutku da bez praktične izmjene bilo kojeg zakona reagira i pomogne blokiranim građanima što se tiče ovih zadruga', poručio je Ivan Šuker.

Ovo je isključivo problem pravosuđa, rekao je Šuker, a nadovezao se predsjednik Sabora Leko.

'Slažem se s time - ovo je stvar suda. Po mojoj ocjeni, mislim da su neovlašteno poslovali u Hrvatskoj. To je već drugi problem. Budimo korektni i dozvolimo da djeluje sustav', rekao je predsjednik Sabora Josip Leko