UDAR NA TURIZAM

Država iznajmljivačima uvodi plaćanje PDV-a na proviziju

Apartmani, iznajmljivači turizam

Apartmani, iznajmljivači turizam

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Iako nisu u sustavu Poreza na dodanu vrijednost (PDV), već paušalisti, brojni hrvatski iznajmljivači morat će plaćati PDV na maržu. To je konačno potvrdilo i Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava u dopisu u kojem se konačno definira moraju li iznajmljivači plaćati novi namet ili ne. Cijelu priču otvorili su sredinom jeseni dopisi internetskog posrtala Booking.com u kojem iznajmljivače obavještavaju da će zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju biti dužni plaćati PDV na račune za proviziju tvrtke Booking.com

Što se odnosi i na one koji imaju manje prometa od 230.000 kuna što je nova granica za ulazak u sustav PDV. Brojni iznajmljivači koji rade s ovim međunarodnim servisom za oglašavanje smještaja, ostali su neugodno iznenađeni ovim dopisom i novim nametom, koji, ne samo da znači više izdvajanja za državu, nego i obračunavanje PDV-a. Booking.com je, dakle, obvezu plaćanja PDV-a na maržu prebacio na iznajmljivače, smanjujući im time zaradu, ali i ukazujući da bi PDV trebali platiti retroaktivno, piše Novi list

Booking.com u Hrvatskoj

U konkretnom slučaju Booking.com, zanimljivo je kako prebacuju obvezuplaćanja PDV-a na iznajmljivače temeljem toga što se radi o tvrtki sasjedištem u Amsterdamu, dakle izvan Hrvatske. No, Booking.com premapodacima iz Sudskog registra ima rergistriranu firmu u Hrvatskoj –Booking.com društvo s ograničenom odgovornošću za promidžbu sa sjedištemu Zagrebu. Tvrtka je osnovana još 2010. godine, registrirana je, uzostalo, za promidžbu, obavljanje trgovačkog posredovanja na domaćem iinozemnom tržištu, zastupanje inozemnih tvrtki, organiziranje sajmova,izložbi, kongresa, simpozija, seminara, turističke usluge u ostalimoblicima turističke ponude, ostale turističke usluge. Firma je aktivnaje i lani je imala oko milijun kuna dobiti. Dakle, ako je firma iz koješalju ugovore i račune u Zagrebu, kako onda mogu prebaciti naiznajmljivača plaćanje PDV-a?!

Ovaj je slučaj otvorio brojna pitanja o promjenama poreznih obveza za iznajmljivače koji su apsolutni pobjednci ovogodišnje turističke sezone, s obzirom da se najveći indeksi porasta broja noćenja i dolazaka odnose upravo na ovaj smještajni segment. Koji, inače, čini gotovo polovicu svih smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj.

Iznajmljivanje van sive zone olakšano je, uz ostalo, i time što je država granicu za ulazak u sustav PDV-a povećala s 85.000 na 230.000 kuna što je otvorilo vrata paušalistima za rad.

No sada je i ta granica postala upitna, jer će iznajmljivači koji rade sa stranim poslovnim subjektima, odnosno onima koji nemaju sjedište u Hrvatskoj, morati plaćati PDV na maržu. Ujedno, za to će trebati PDV identifikacijski broj.

U dopisu Porezne uprave tako stoji da je mali porezni obveznik, u ovom slučaju građanin privatni iznajmljivač, koji ima sjedište u tuzemstvu, obvezan zatražiti izdavanje PDV identifikacijskog broja u slučaju kada mu usluge obavlja porezni obveznik koji ima sjedište u drugoj državi članici.

Stoga, u slučaju da mali porezni obveznik, građanin koji je privatni iznajmljivač, ima dodijeljen PDV identifikacijski broj, tada strana putnička agencija na obavljenu uslugu posredovanja neće zaračunati PDV, već će privatni iznajmljivač biti obvezan na primljenu uslugu obračunati i platiti hrvatski PDV po stopi od 25 posto, naveli su u Poreznoj upravi ističući kako paušalisti, dakle oni kojim imaju manje od 230.000 kuna prometa godišnje, i nakon dodjele PDV identifikacijskog broja mogu primjenjivati paušalno oporezivanje.

Osim toga, iznajmljivačima-paušalistima, nikako ne ide na ruku da nemaju pravo na odbitak PDV-a koji su obračunali na uslugu koju im je obavila agencija iz druge države članice. Dakle, povrata tog plaćenog PDV-a za paušaliste nema.

To bi mogli ostvariti samo da uđu u sustav PDV-a, međutim, tada rade kao trgovačko društvo sa svim obvezama koje takav oblik poslovanja nosi.

U Poreznoj su također naveli kako za obračunsko razdoblje u kojem je putnička agencija iz druge države članice obavila uslugu iznajmljivaču, on će morati podnijeti Obrazac PDV i Obrazac PDV-S u kojima će iskazati obavljenu uslugu.

Nova pravila koja je donijela EU tako će zadati još jedan udarac hrvatskom turizmu. U zajednici obiteljskog smještaja i turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, kazali su kako će ovo zasigurno utjecati na cijene smještaja u domaćinstvima.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!