OBRAT

Država će se ipak odreći PDV-a na novac prikupljen u akciji 'Vratimo Palčiće u Petrovu'

18.05.2020 u 12:09

Bionic
Reading

Humanitarna akcija Vratimo Palčiće u Petrovu na Facebooku rezultirala je s prikupljenih nešto više od pet milijuna kuna, a kako se ispostavilo, svojim potezom uključit će se i Porezna uprava

Nakon razornog potresa u Zagrebu od prije dva mjeseca osim privatne imovine nastradalo je i mnoštvo državnih i gradskih institucija, a jedna od njih je i Klinika za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Odjel neonatologije u Petrovoj bolnici pretrpio je veliku štetu i ne smije biti korišten, a uništen je i dio opreme. Nije prošlo dugo i u akciju za spas desetak inkubatora, respiratora i ostale opreme uključili su se građani okupljeni u Facebook grupi 'Vratimo Palčiće u Petrovu', a dosad je ukupno prikupljeno nešto više od pet milijuna kuna.

Kako navodi Dnevnik.hr prilikom kupnje prvih uređaja novcem od donacija iz akcije molili su Poreznu upravu da ih oslobodi PDV-a. Odgovorili su im da su donacije oslobođene plaćanja, ali ne i kupnja samih uređaja.

Ipak, za Dnevnik.hr ministar financija Zdravko Marić izjavio je da će se država odreći PDV-a pri kupovini uređaja za Palčiće, a što je izazvalo oduševljenje svih u grupi 'Vratimo Palčiće u Petrovu'.

'Ovo mi je najbolja vijest od rođenja unuka. Isplati se boriti. Idemo odmah pisati zahtjev', izjavila je oduševljeno za Dnevnik.hr Željka Vučko, jedna od organizatorica ove huamanitarne akcije.

  • +12
Snažan potres u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL