pomoć banovini

Država će nadoknaditi potraživanja za toplinsku energiju na stradalim područjima

11.03.2021 u 10:41

Bionic
Reading

Država će isporučiteljima nadoknaditi potraživanja za toplinsku energiju isporučenu kućanstvima na potresom pogođenim područjima, odlučila je Vlada u četvrtak.

To su tvrtke Cavallin, Plavi devet, Stambeni puls, Drvni centar Glina, Komunalno gospodarstvo Topusko, Top - Terme, A. V. – Sisak, VIN ele, te Stambena zgrada I.K. Sakcinskog 19a Sisak. Svi skupa, oni toplinom opskrbljuju 1269 kućanstava, a projicirani ukupni trošak računa za toplinsku energiju za razdoblje siječnja, veljače i ožujka 2021. godine procijenjen je na 1,3 milijuna kuna.

Njima će prema današnjem Vladinom zaključku biti nadoknađena potraživanja za isporučenu toplinsku energiju u visini izdanih računa za razdoblje siječnja, veljače i ožujka 2021. godine krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo stradalih u potresu na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije i to: Grada Petrinje; Grada Gline; Grada Siska; Grada Hrvatske Kostajnice; Općine Lekenik; Općine Sunja; Općine Donji Kukuruzari; Općine Majur; Općine Dvor; Općine Topusko; Općine Gvozd; Općine Jasenovac; Općine Hrvatska Dubica i Općine Martinska Ves, Općine Pokupsko i Općine Kravarsko.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zaduženo je da nadoknadi potraživanja kupcima toplinske energije koji prijave potraživanja za isporučenu toplinsku energiju krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo stradalih u potresu na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije iz točke 1. ovoga Zaključka u visini izdanih računa za razdoblje siječnja, veljače i ožujka 2021. godine.

  • +28
Sjednica Vlade 11.3. Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić podsjetio je na Vladin zaključak od 18. siječnja, kojim je HEP zadužen otpisati potraživanja nastala priključenjem zamjenskog objekta na elektroenergetsku mrežu, te drugih potraživanja u visini jedinstvenog računa za isporučenu energiju s pripadajućim naknadama za razdoblje siječnja, veljače i ožujka 2021. godine. Na temelju te odluke otpisani su troškovi HEP- Toplinarstva.

Današnja odluka donijeta je pak kako se pojedini kupci energije ne bi doveli u neravnopravan položaj, dodao je.