reagiranje

Društvo za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu pri HLZ-u: Interes za našu specijalizaciju u stalnom je porastu

24.11.2022 u 16:06

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu pri Hrvatskom liječničkom zboru (HLZ) doc.dr.sc. Frane Grubišić uputio je reakciju na izjavu Mirjane Grubišić objavljenu u tekstu pod naslovom 'Najava dostupnije fizikalne terapije posvađala fizijatre i fizioterapeute. Grubišić: Fizijatri se opiru jer gube razlog svoga postojanja. Oni u EU ne postoje'

Doc.dr.sc. Frane Grubišić kao predsjednik Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu HLZ-a, pozivajući se na čl. 40. Zakona o medijima zatražio je ispravak objavljene netočne informacije koja je, kako navodi, njihovom stručnom društvu, ali i svim liječnicima specijalistima njihove struke narušila ugled. Navedene informacije objavljene su u tekstu na tportalu 19. studenog 2022. pod naslovom 'Najava dostupnije fizikalne terapije posvađala fizijatre i fizioterapeute. Grubišić: Fizijatri se opiru jer gube razlog svoga postojanja. Oni u EU ne postoje'.

'Naime, dana 19. studenoga 2022. god. na nekoliko je novinskih portala, T-portal (tportal.hr, autor V.B./Hina), Dnevnik.hr, dubrovačkidnevnik.hr, objavljena izjava predsjednice Hrvatske komore fizioterapeuta (HKF) Mirjane Grubišić kako "fizijatara u zemljama EU nema" i "da se fizijatri opiru promjenama jer gube razlog svog postojanja".

Navedeno je potpuno netočno i može javnost i sve naše pacijente dovesti u zabludu. Činjenice su pak drugačije.

Na godišnjoj skupštini Europskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu (engl. Eureopan Society for Physical and Rehabilitation Medicine, ESPRM) održanoj početkom rujna 2022. god. u Bukureštu, prikazani su i rezultati istraživanja „PRM specialist manpower in ESPRM member countries“. To je istraživanje pokazalo kako je u zemljama članicama ESPRM-a ukupan broj aktivnih specijalista fizijatara 27192, a ukupan broj specijalizanata preko 4600.

Nadalje, u Atlasu hrvatskog liječništva (ww.hlk.hr), aktualni broj licenciranih specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije je 318, a specijalizanata oko 110.

Ovi podaci govore upravo suprotno tvrdnjama kojima predsjednica HKF pokušava obmanuti stručnu i opću javnost, uključujući i relevantne institucije (npr. Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatska liječnička komora…).

U vezi izjave Mirjane Grubišić "da se fizijatri opiru promjenama jer gube razlog svog postojanja", liječnici specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije nikako ne mogu izgubiti razlog svog postojanja jer je naša struka jasno definirana i na razini EU te se nalazi kao jedna od specijalističkih djelatnosti liječnika u EU Direktivi 36/05. Nadalje, već godinama imamo svoju Bijelu knjigu specijalizacije na EU razini u kojoj su naše ovlasti i kompetencije jasno definirane. Interes za našu specijalizaciju u stalnom je porastu čemu svjedoči redovito veliki broj kandidata za raspisane specijalizacije na svim razinama. Molim da ovaj ispravak objavite na Zakonom utvrđeni način.', navodi se u reakciji.