OTVORENO PISMO BUNDESTAGU

Društvena krema Njemačke podržava istospolne brakove

15.05.2013 u 11:15

Bionic
Reading

Skupina prominentnih njemačkih umjetnika, javnih ličnost, sveučilišnih profesora i intelektualaca uputila je otvoreno pismo Bundestagu sa zahtjevom da se konačno i što prije uvede bračna ravnopravnost za istospolne parove. Sve je pokrenuo jedan berlinski student, kojemu su se pridružila brojna poznata imena, od književnog nobelovca Guenthera Grassa do glazbenika Bele B. iz popularnog benda Die Aertzte

'Poštovani zastupnici Bundestaga, u našoj se povijesti događaju trenuci kada se otvaraju vrata razuma, a mi kao društvo imamo šansu kroz njih proći. Ući u humaniju budućnost. Pitanja otvaranja braka istospolnim parovima je baš takav poseban trenutak. Riječ je o pitanju koje nas sve pogađa i koje se svih tiče. Jer riječ je o ničemu manjem nego jezgri vrijednosti našeg društva, našoj slici o braku, obitelji i ljubavi. Veliko društveno pitanje koje nam se postavlja glasi: želimo li mi, građani ove republike, doista dozvoliti da se ljubav dvoje ljudi mjeri dvostrukom mjerom?, stoji na početku otvorenog pisma koje je njemačkom parlamentu uputila skupina javnih ličnosti Njemačke, koji dalje u pismu podsjećaju kako 'tri četvrtine Nijemaca' podržavaju bračnu jednakost za istospolne parove, jer 'ljubav ne ovisi o nečijem spolu', a 'istospolna je ljubav, ljubav kao i svaka druga'.

Među potpisnicima otvorenog pisma Bundestagu, koje je glasno odjeknulo u njemačkoj javnosti (te u ponedjeljak bilo među glavnim vijestima relevantnih medija), nalaze se nobelovac Guenter Grass, ništa manje slavni pisac Martin Walser, glazbenik Bela B., predsjednik krovne organizacije turskih useljenika Kenan Kolat, intendant Nationaltheatera u Mannheimu Burkhard C. Kosminski, pjevač Patrik Lindner, bivša ministrica obitelji Renate Schmidt, glumica Jasmin Tabatabai, glasovita nakladnica Angelika Taschen, TV-voditeljica Tina Mendelsohn te još niz sveučilišnih profesora, intelektualaca, umjetnika, dizajnera i glazbenika.

Svi su oni pak potpisali pismo čiji je autor i inicijator berlinski 26-godišnji student Martin Speer, koji je Der Spiegelu ispričao kako ga je 'strašno nerviralo stranačko taktiziranje' oko ove teme te je odlučio sam se angažirati. Napisao je pismo te u roku od mjesec dana kontaktirao brojne poznate ličnosti koje su se pridružile njegovoj akciji. Speer je naročito sretan što su potpisnici pisma pisci Grass i Walser, inače obojica u osamdesetim godinama života, jer je riječ o ljudima 'koji su obilježili sliku svijeta proteklih generacija'. Na kraju je otvoreno pismo, kako konstatira Der Spiegel, 'potpisala šarena lista, od rektora do pjevača šlagera', koji su njemačkom parlamentu poručili da je vrijeme za otvaranje braka i istospolnim parovima.