TKO JE DON GIORGIO GAENSWEIN?

Drugi najmoćniji čovjek Katoličke crkve

13.01.2013 u 17:00

Bionic
Reading

Novi tajnik pape Benedikta XVI, Nijemac Georg 'Don Giorgio' Gaenswein, zaintrigirao je medije koji o njemu pišu kao o 'najpobožnijem čovjeku Vatikana', ali i naglašavaju lijep i mladolik izgled ovog 56-godišnjaka

Kako piše njemački Die Welt, najvažniji suradnik pape Benedikta XVI. u Vatikanu je svećenik Georg Gaenswein, znan i kao Don Giorgio. Ovaj 56-godišnjak je završio teologiju i filozofiju te doktorirao na kanonskom pravu, no još više pažnje u medijma privlači zbog dobrog izgleda, koji može zahvaliti tenisu i skijanju, koje je u mladosti kao instruktor poučavao. Modna dizajnerica Donatella Versace bila je toliko oduševljena Gaensweinovom ljepotom da je po njemu nazvala kolekciju odjeće!

Georg Gaenswein rođen je 1956. u planinama Schwarzwalda, kao najstariji sin u obitelji s petero djece, a sada je već godinama najbliži Papin suradnik. Kardinal Joseph Ratzinger ga je angažirao dvije godine prije nego što će naslijediti papu Ivana Pavla II, a Gaenswein ga je pratio i na novu poziciju nasljednika Sv. Petra na Zemlji.

Nadbiskup Gaenswein se brine o Papinu rasporedu, službenim inozemnim posjetima, odlukama tko i kada dobiva audijenciju s pontifeksom i druge ključne stvari, pa ga Die Welt opisuje kao 'drugog najmoćnijeg čovjeka Katoličke crkve', koji ima 'ključnu ulogu u Vatikanu'.

Nadbiskup Gaenswein ne nastupa često u medijima, iako je s vremena na vrijeme spreman izložiti se njihovoj pažnji. Redovito ima najveće riječi pohvale za svojeg šefa, za kojega kaže da kršćani 'trebaju biti sretni što imaju takvog papu', te se nada da će se više Nijemaca zbog toga vratiti katolicizmu.

Za moto svojeg nadbiskupskog imenovanja izabrao je latinsku izreku 'Testimonium perhibere veritati', što znači 'svjedočiti istinu', što mu – kako kaže - pomaže u obavljanju posla, koji vidi kao psihičko, fizičko i duhovno čuvanje pape Benedikta XVI. u izazovima koje mu, zbog poodmakle dobi, predstavlja njegova funkcija.