PRONAĐEN GROB 'ANTIFAŠISTA'

Drašković: Da je pobijedio Draža Mihailović, sve bi bilo bolje

15.04.2011 u 19:07

Bionic
Reading

'Da je pobijedio Draža Mihailović, danas bi Jugoslavija bila europska ustavna parlamentarna kraljevina. Ne bi bilo tragičnog rata na kraju 20. stoljeća i odavno bismo bili u Europskoj uniji i u NATO savezu', rekao je danas srbijanskim novinarima lider SPO-a Vuk Drašković


Nakon što je Komisija za utvrđivanje činjenica o pogubljenju i grobnom mjestu utvrdila da je Draža Mihailović sahranjen na Adi Ciganliji, pored starog zatvora koji je kasnije srušen, Drašković je položio vijenac na mjesto pogubljenja istaknuvši da će to postati mjesto 'nacionalnog hodočašća' na kojemu Srbija mora podići Memorijalni centar Draži Mihailoviću.

Drašković je rekao da se nada da će se s današnjim danom premostiti sve zablude i mržnje srpskoga naroda, ocijenivši da je vrijeme za pomirenje tisuće srpskih obitelji koje su, kako je rekao, 'pukle po šavovima podjele Tito ili Draža'.
I danas se, tvrdi Drašković, u Srbiji i srpskome narodu još uvijek vodi borba kojim smjerom krenuti, onim koji je pobijedio 1945. ili pak smjerom za koji se borio Draža Mihailović, za čiji se pokret, kako kaže Drašković, u javnosti 'plasira laž da je bio izdajnički, kolaboracionistički'.

'SRBI SU GA UBILI, ALI NALOGODAVAC NIJE BIO SRBIN!'

'Oni koji su ga ganjali, zarobili i osuđivali bili su Srbi. Onaj koji mu je ovdje pucao u potiljak bio je Srbin. Oni koji su posuli živi kreč po njemu bili su Srbi. Samo vrhovni nalogodavac nije bio Srbin', rekao je lider Srpskog pokreta obnove (SPO).

Drašković je istaknuo da mnogi koji danas šire mržnju prema Hrvatima, muslimanima, Albancima, pozivajući se upravo na Dražu Mihailovića, nisu ti koji ga slijede, nego ljudi koji ga 'ubijaju'.

SRBI KOJI SU ČINILI RATNE ZLOČINE SRAMOTE ĐENERALA DRAŽU

'Mnogo je onih koji propovijedaju otvorenu mržnju prema Europi i zapadu opet se pozivajući na Dražu Mihailovića. I oni ga sramote i ubijaju. Kao što su ga osramotili i oni Srbi koji su u nedavnom ratu činili ratne zločine i etnička čišćenja, tobože u ime generala Draže', rekao je Drašković. Dodao je da nema dileme kada je u pitanju povijesna uloga komandira 'jugoslavenske vojske u otadžbini' Draže Mihailovića, koji je ubijen 17. srpanj 1946. na Adi Ciganliji.

Budući da se pretpostavlja da je riječ je o primarnoj grobnici iz koje je njegovo tijelo najvjerojatnije prebačeno na drugu lokaciju, izvršit će se detaljno skeniranje mjesta 3D tehnologijom koja će omogućiti digitalni presjek tla Ade Ciganlije.

Tek nakon skeniranja tla znat će se nalaze li se pored ružičnjaka, na mjestu zapadnog zida nekadašnjeg zatvora ili u masovnoj grobnici pored savskog rukavca posmrtni ostaci Draže Mihailovića, čiji je grob, kako navode tamošnji mediji, jedna od najvećih srpskih tajni.