USPJEŠNA OPERACIJA

Dramatični poziv za spašavanje u 1.51 iza ponoći: Austrijsku obitelj s dvoje djece olujno nevrijeme nosilo na bračke hridi

18.07.2020 u 14:39

Bionic
Reading

Koordiniranom spasilačkom akcijom u splitskom akvatoriju noćas je spašena četveročlana obitelj iz Austrije, čija je jedrilica bez pogona po olujnom nevremenu nošena na hridi otoka Brača, izvijestilo je u subotu Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimili su u 01.51 sat, poziv pogibelji posade jedrilice, koja je ostala bez pogona tijekom plovidbe kod otoka Brača, a dojava je zaprimljena posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Split.

Poziv je uputio R. K., voditelj, ujedno i vlasnik jedrilice imena 'YARA', dužine 7,9 metara na kojoj su se u trenutku dojave nalazila još tri člana posade, odnosno njegova obitelj - supruga i dvoje djece, svi državljani Austrije, navodi Ministarstvo.

S obzirom na to da su olujni udari bure po visokim valovima havariranu jedrilicu nosili prema hridima uvale Konopljikova, na otoku Braču, odmah po zaprimanju poziva pokrenuta je koordinirana akcija traganja i spašavanja te je prema dojavljenoj poziciji upućena spasilačka brodica 'Pojišan', iz sastava Lučke kapetanije Split.

Službenici Kapetanije jedrilicu s neozlijeđenom četveročlanom obitelji pronašli su u 03.58 sati te ju nešto poslije 5 sati ujutro doteglili do luke Postira.

Posada jedrilice potom je iskrcana uz primjenu preporučenih epidemioloških mjera zbog epidemije koronavirusa.

Pokrenut je i očevid o uzrocima ove pomorske nesreće, a u priopćenju Ministarstva još se navodi da je havarirana jedrilica austrijske zastave ostala bez pogona iz trenutno nepoznatog razloga te da je brodska administracija uredna.