ZAGLAVLJEN U JAMI

Drama u Turskoj: Šef HGSS-a ispričao nam je sve o napetoj akciji spašavanja američkog speleologa

08.09.2023 u 13:15

Bionic
Reading

U jami Mordža u gorju Taurus u Turskoj traje dramatična akcija spašavanja ozlijeđenog američkog speleologa Marka Dickeyja, od nedjelje zarobljenog na dubini od preko tisuću metara. Sam jamski sustav nalazi se na nadmorskoj visini od preko dvije tisuće metara i stoga se radi o jednom od najkompleksnijih spasilačkih pothvata u novije vrijeme. U njemu sudjeluje i dvadesetak pripadnika HGSS-a

'Dio njih već je ušao u jamu, dok je dio ostao na površini kako bi se bavili logističkim detaljima. Na terenu je više od stotinu spašavatelja i u ovom izuzetno složenom pothvatu potrebna je vrlo precizna koordinacija', rekao je za tportal izvršni pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Josip Granić.

HGSS je u konstantnom kontaktu s hrvatskim članovima međunarodnog tima, u kojemu se nalaze i spašavatelji iz Mađarske, Bugarske, Italije, Poljske i SAD-a, dakako uz one iz Turske.

'U četvrtak oko 16 sati tim od četiri hrvatska spašavatelja ušao je u jamu i postavio dodatnu komunikaciju, speleofone i Cave-Linkove, do bivka na dubini od 1040 metara i baznog logora koji je podignut u neposrednoj blizini ulaza u jamu. Ušao je i novi medicinski tim talijanskih spašavatelja koji priprema Marka Dickeyja za iznimno složen i zahtjevan transport prema površini tehnikom full body pojas, ali je u pripremi i speleološka nosiljka. Markovo stanje je stabilno, ali i dalje složeno', dodao je Granić.

'Naš drugi tim u kasnim večernjim satima preuzeo je speleološku opremu i nešto prije ponoći krenuo iz Konye prema baznom logoru. Jutros oko 5 sati po našem vremenu nabavljaju dodatnu logističku opremu - pitku vodu, hranu, plinske boce - te po dolasku u bazni logor odmah započinju s aktivnostima', objašnjava HGSS-ovac.

Osim što im je kolega, brojnim pripadnicima HGSS-a američki je speleolog i prijatelj: nekoliko puta sudjelovao je na speleotečajevima i istraživanjima u jamama na Velebitu. Objavljen je i video u kojemu se on obratio javnosti:

Izvor: Društvene mreže / Autor: ABC Chicago

Sam izlazak iz jame u kojoj je Dickey zaglavio prosječno traje petnaest sati, što dovoljno ilustrira složenost ovog pothvata. U HGSS-u predviđaju početak transporta tijekom petka, no to ovisi o njegovu zdravstvenom stanju.

No u svakom slučaju akcija će trajati danima, moguće i tjednima.

'Ako bi se Dickey uspio popeti bez pomoći nosila, moglo bi to potrajati i do tjedan dana. Ako ga bude trebalo nositi nosilima, to će najvjerojatnije trajati 10-15 dana, možda i više. Špilja ima uske prolaze koje treba proširiti za nosila', otkrio je danas glasnogovornik Turske speleološke federacije, dr. Yaman Ozakin.

U HGSS-u predviđaju da će biti potrebno proširenje špilje na dubini od oko 500 metara.

Stanje ozlijeđenog američkog speleologa u četvrtak se nešto poboljšalo: primio je nekoliko doza krvi, prestao krvariti i povraćati te je prvi put u nekoliko dana pojeo nešto. U vrijeme nesreće u istoj ekspediciji nalazila se i njegova supruga, a koja je krenula izlaziti iz špilje kada mu se zdravstveno stanje počelo poboljšavati.

Ovu akciju u Turskoj HGSS uspoređuje s akcijom spašavanja iz jame Riesending u Njemačkoj, koju je također vodio iskusni voditelj Giuseppe Conti iz talijanskog Corpo Nazionale Soccoso Alpino e Speleologico.