UČENICI S PUJANKI OPET UNESREĆENI

Drama u Splitu: Urušio se strop škole, petero djece ozlijeđeno!

04.09.2013 u 21:06

Bionic
Reading

Petero djece, učenika šestih razreda, ozlijeđeno je nakon što se u srijedu oko 19.15 sati urušio komad stropa u splitskoj osnovnoj školi Dobri, u samom centru grada. Po prvim informacijama, tek je jedno dijete zatražilo liječničku pomoć, no cijeli razred je u ozbiljnom šoku i u ovom trenutku pruža im se psihološka pomoć

Incident se dogodio tijekom sata vjeronauka, kada se odlomio komad žbuke u duljini od sedam do osam metara. Paniku je dodatno pojačala ogromna količina prašine. Da priča bude još nevjerojatnija, radi se o učenicima osnovne škole Pujanke koji zbog beskrajnih radova na izgradnji aneksa školske zgrade već treću godinu zaredom pohađaju nastavu na čak pet lokacija u gradu. Nije dosta da ih autobusi vozaju po cijelom gradu, sada im još i stropovi padaju na glavu...

Škola Pujanke trebala je još prije dvije godine dobiti aneks s 14 učionica, koji bi bio dovoljan da prestane seljakanje barem učenika od prvog do šestog razreda, no zbog problema s izvođačima radova posao se otegao unedogled. Ništa nije uspio ni ministar Željko Jovanović, koji je obilazio gradilište doslovce svakih tri do četiri tjedna.

Navodno, aneks bi trebao biti gotovo tijekom rujna, a onda slijedi rušenje i ponovna gradnja glavne zgrade, pa sportske dvorane... U međuvremenu, ova škola već je izgubila više od 40 učenika, iako pokriva jednu od najvećih splitskih četvrti s preko 20 tisuća stanovnika.

Nešto prije 21 sat doznalo se za težinu ozljeda, koja ipak nije previše dramatična: jednoj djevojčici komad žbuke pao je na leđa, jedan dječak dobio je manju posjekotinu, a troje učenika je zatražilo pomoć zbog velike količine prašine u očima.

'Najbitnije je da djeca nisu ozbiljno ozlijeđena, više su se prepala', kazala je za tportal ravnateljica škole Dobri Ivanka Žaper. Tvrdi da se školska zgrada 'redovito održava i u dobrom je stanju', barem koliko je to moguće za objekt star osamdeset godina zaštićen kao kulturno dobro.

'Ništa nije upućivalo da bi se ovo moglo dogoditi. I ovog ljeta imali smo sanaciju dijela krova koji je malo popuštao', otkriva ona. Učionica u kojoj se urušio dio stropa nalazi se na posljednjem, drugom katu, ispod dijela krova na kojemu radovi nisu obnavljani.

'Vidjet ćemo hoćemo li privremeno zatvoriti samo ovu učionicu ili cijelo krilo, o tome ćemo još odlučiti', kazala je Žaper neposredno nakon razgovora s policajcima koji su obavljali očevid.

U školi se odmah pojavio i splitski dogradonačelnik Goran Kovačević, kao i činovnici u splitskoj gradoskoj upravi zaduženi za prosvjetu. Vjerojatno će morati tražiti novo rješenje za nesretne učenike s Pujanki i preusmjeriti ih u tko zna koju školu po redu.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar najavio je da u četvrtak ujutro u školu Dobri dolaze inženjeri koji će ispitati stanje. Po njegovim informacijama, dogodio se problem s knauf pločama koje su postavljene na vlažnu žbuku, pa je sve skupa otpalo sa stropa.

'Činimo sve što možemo, najveći problem je šok koji su djeca doživjela, pogotovo jer se radi o učenicima s Pujanki. Kontaktirao me i ministar Jovanović da provjeri kakva je situacija, na sreću vrlo brzo ćemo konačno završiti školu na Pujankama', kazao nam je Baldasar.