kršenje GDPR-a

Snimka političara koji se na ulazu u trgovinu, nakon dezinfekcije ruku, prekrižio skupo koštala zaštitarsku tvrtku

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 24.02.2021 19:49
  • Objavljeno 24.02.2021 u 19:27
Damir Jakšić

Damir Jakšić

Izvor: Screenshot/Facebook / Autor: N. N.

Drakonska kazna od čak pola milijuna kuna izrečena je u Hrvatskoj zbog kršenja privatnosti i to poznatoj zaštitarskoj agenciji jer je na društvenim mrežama objavljena snimka iz jedne trgovine koju su osiguravali

Ušao je u trgovinu. Dezinficirao ruke pa se prekrižio i kleknuo. Ta snimka prošle godine raširila se po mrežama i postala predmet izrugivanja sve dok se nije javio neovisni vijećnik iz Vinkovaca koji ju je kasnije sam objavio na Facebooku i objasnio da je tog dana bila velika gužva i da je zaokupljen mislima dezinficijens zamijenio svetom vodom. Rigorozna kazna od pola milijuna kuna sad ga je iznenadila.

'Ispada da je kršenje tog GDPR-a sto puta teži prekršaj nego kad političar na visokom položaju zamrači novce, milijune kuna pokarde - oni plate 20.000 kuna', rekao je Damir Jakšić, neovisni vijećnik iz Vinkovaca za RTL Danas.

Trgovina je sporni slučaj prijavila Agenciji.

'To je prvenstveno poruka voditeljima i izvršiteljima obrade da se Opća uredba o zaštiti podataka mora shvatiti ozbiljno, da su kazne velike. Stiže dosta prijava i mi ih pokušavamo riješiti u što kraćem roku', ustvrdio je Zdravko Vukić, ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Što su to osobni podaci i koja su prava potrošača - većina još očito nije svjesna, poručuje odvjetnica Kladar koja se godinama bavi tim temama.

'Nisu svjesni da ih ne može svatko snimati na ulici. Isto tako, da imaju mogućnost saznati koje podatke netko o njima prikuplja, da nije dopušteno - da ako se ja odem cijepiti - što je sad aktualno - pa da se zna da se moja mama cijepila', poručila je odvjetnica Dijana Kladar za RTL Danas. 

Pravila najviše, kaže Kladar, krši država - točnije ministarstva ili tijela javne uprave jer daju informacije.

'Na primjer, koliko je dužna moja mama ili ja nazovem firmu i pitam da li je moj suprug bio na poslu taj i taj dan. To su neki osobni podaci gdje vi morate biti oprezni što dajete od podataka, jer ja mogu biti u sporu sudskom sa suprugom', pojasnila je Kladar.

Dok trgovina u kojoj se sve dogodilo nema komentara do pravomoćnosti, zaštitarska tvrtka čiji zaposlenik je snimku presnimio poručuje kako ulažu maksimalne napore u edukaciji ljudi i zaštiti podataka.

'Oštro osuđujemo svako postupanje koje se kosi s načelima i vrijednostima naše kompanije te primjenjivim propisima. Zbog svega navedenog se kao tvrtka ne smatramo odgovornima za povredu koja se navodi u odluci Agencije za zaštitu osobnih podataka i vjerujemo da ćemo u sudskom postupku uspješno dokazati neutemeljenost i nezakonitost predmetne odluke', izjasnili su se iz Securitas Hrvatska.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!