LIK I DJELO

Drago Prgomet: Liječnik, ratnik i pisac. Možda i premijer?

11.11.2015 u 07:03

Bionic
Reading

Domaća javnost prvi je put imala priliku pobliže upoznati Dragu Prgometa u svibnju 2012. kada je gostovao na HTV-u kod Aleksandra Stankovića. Svježe izabranog zamjenika predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka politički analitičari tada su ocijenili kao razumnog, pristojnog i nimalo zadrtog čovjeka. Točno su i predvidjeli kako su njegove šanse da opstane u HDZ-u minimalne. Napustio ga je u veljači 2015. nakon svađe s vodstvom stranke jer je pozvao branitelje da prekinu prosvjed u Savskoj

Ali kao i mnogo puta u životu, kolo sreće okrenulo se. Prgometa bi ovih dana u HDZ-u mogli dočekati s crvenim tepihom jer on i njegovi partneri iz Mosta odlučuju tko će voditi zemlju naredne četiri godine.

U godinu i pol dana magistrirao, doktorirao i specijalizirao medicinu

Prgomet je postao član HDZ-a 1996. Imao je tada 31 godinu te doktorat zagrebačkog Medicinskog fakulteta u džepu. Specijalist je otorinolaringologije (ORL), a koliko je cijenjen kao stručnjak, najbolje govori to što je već dulji niz godina predstojnik Klinike za otorinolaringologiju na Rebru u Zagrebu. Usto je i voditelj Katedre za ORL na Medicinskom fakultetu.

Njegov akademski put izazvao je pozornost medija nakon što je 2012. postao drugi čovjek HDZ-a. Naime, Prgomet je samo u godinu i pol (1995. - 1996.) magistrirao, doktorirao i specijalizirao medicinu. Uza sve to, još je pet mjeseci proveo u ratnom sanitetu u istočnoj Slavoniji. Zanimljivo je i da ima dvije diplome, uz zagrebačku ima i diplomu medicinskog fakulteta u Banjoj Luci

Prgomet razigrani tračer, Petrov suzdržan

Neki kolege s političke scene reći će za Prgometa da ponekad voli uz kavu previše razvezati jezik, čak ga u polušali nazivaju tračerom. Za razliku od njega, Božo Petrov, kažu, po tom je pitanju dosta suzdržaniji.

Kako bi sve razjasnio, Prgomet je organizirao konferenciju za medije na kojoj je izišao s kompletnom dokumentacijom. 'U svemu tome nema ništa ni protiv akademske čestitosti, ni protiv zakona. Naprosto, netko može, netko ne može', izjavio je tom prilikom. Njegove akademske kvalifikacije nakon toga nitko više nije dovodio u pitanje.

Prgomet je rođen 1965. u selu Žeravcu pored Dervente u BiH. U tom gradu završio je osnovnu i srednje školu. Ima šestero braće i sestara. Otac mu je preminuo kad je imao samo šest godina. Iako je sve palo na leđa majke, obitelj, po Prgometovim riječima, ni u čemu nije oskudijevala.

Iz minskog polja spasio dvojicu ranjenih srpskih vojnika

'Nismo bili siromašna obitelj, većina moje braće i sestara završili su fakultete. Novac smo zarađivali radeći ljeti', rekao je prije tri godine u intervjuu u Večernjem listu.

Nakon što je diplomirao medicinu u Banjoj Luci 1990., krenuo je na pripravnički staž u Medicinskom centru u Slavonskom Brodu

Kad je započeo Domovinski rat, dragovoljno se prijavio 1991. u Iloku u vojsku. Prema podacima iz Registra branitelja, Prgomet je proveo 1.571 dan u ratu, od čega 593 dana u borbenom, i 978 dana u neborbenom sektoru. Svoj ratni put opisao je u knjizi 'Sakupljači gelera' koju je objavio 2014. godine.

Na njegovom blogu može se naći kratka priča u kojoj opisuje kako je iz minskog polja na zapadnoslavonskom bojištu izvukao dvojicu srpskih vojnika.

Optuživali ga da je zec iz SDP-ovog šešira

Preko bloga pozvao je i branitelje u veljače ove godine da prekinu prosvjede u Savskoj 66. To je izazvalo negodovanje u vodstvu HDZ-a s kojim i prije toga, blago rečeno, nije bio u najboljim odnosima.

'Mane su mu to što ne zna puno jesti i piti'

Bivši HDZ-ovac Milan Kujundžić koji sada vodi stranku Hrvatska zora za Prgometa ima samo riječi hvale. 'Riječ je o vrhunskom intelektualcu, vrhunskom liječniku, domoljubu i čestitom čovjeku. Strašno je inteligentan i izvrsno poznaje hrvatsku politiku. Ako dođe u tu priliku, bilo bi odlično za Hrvatsku da on postane novi premijer. Treba nam čovjek koji cijeni timski rad i uvažava ljude po modelu poštenja i kompetencije, a ne nekih predrasuda', rekao je Kujundžić. Na pitanje ima li Prgomet koju manu, u šali odgovara: 'Ne zna puno piti i ne zna puno jesti kao pravi političar.'

Iako je mu je trebao biti desna ruka Karamarko je Prgometa ignorirao i marginalizirao. Odnos između njih dvojice nije štimao otpočetka jer je Prgomet izabran za dopredsjednika HDZ-a na stranačkom saboru kao zamjenik Milana Kujundžića, izravnog Karamarkova konkurenta za šefa stranke.

Prgomet je u javnim istupima otvoreno upozoravao na probleme u stranci. Protivio se snažnom skretanju udesno zbog čega su ga pojedini HDZ-ovci optuživali da se ponaša kao zec iz SDP-ovog šešira.

On im je odgovorio citirajući generala Antu Gotovinu: 'Ja sam slobodan čovjek i tako mislim. Kad ste iskreni, ne možete pogriješiti, ako glumite, možete.'

Veliki prijatelj s Vladimirom Šeksom

U HDZ-u Prgomet je bio najbliskiji s Vladimirom Šeksom s kojim je, doznajemo od dobro upućenih izvora, još uvijek dobar prijatelj. Šeksova supruga liječnica Ančica Resler Šeks radi s Prgometom na Rebru. Navodno je upravo Šeks zaslužan za to da se Prgomet snažnije aktivirao u HDZ-u 2012., jer je prije toga - bez obzira na zastupničku epizodu u Saboru od 2003. do 2006. - bio nevidljiv.

Podsjetimo kako je Šeks trenutačno posebni savjetnik za ustavno-pravna pitanja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a upravo će ona odlučiti tko će biti mandatar nove vlade.

Pokušali smo od Šeksa doznati kakvo je njegovo mišljenje o Prgometu i ima li on kapacitete za premijera, ali nije bio raspoložen za razgovor.

Prgomet je u braku sa Slavonkom Sanjom. Imaju dvoje djece, kćerku Ivu i sina Petra. Žive u peterosobnom stanu u luksuznoj zgradi u Tuškanovoj ulici u Zagrebu. Nakon što je Jutarnji list u veljači 2013. objavio kako je u posjedu stana od oko 2,8 milijuna kuna, Prgomet je objavio kompletne imovinske kartice za sebe i suprugu. Učinio je to iako nije imao zakonsku obavezu jer nije bio na dužnosničkom položaju.

Tad je za tportal objasnio da je stan kupio pomoću dva kredita – njegovog od 160 tisuća u Privrednoj banci i onog na ime supruge, koja je u Raiffeisen banci podigla 198 tisuća eura. Za kredit je založio kupljeni stan, ali i stan u Rugvičkoj ulici koji su kupili 2012. godine.

Mjesečna primanja obitelji Prgomet iznosila su tada oko 30 tisuća kuna. Od toga je on zarađivao 20 tisuća, a supruga 10 tisuća kuna.