TRILEMA SABORSKOG ZASTUPNIKA

Drago povjerenstvo, smijem li primati tri plaće?

05.07.2013 u 13:47

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HNS-a Srđan Gjurković zamolio je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa da mu pomogne riješiti nedoumicu. S obzirom da uz posao u Saboru obavlja dužnost vijećnika u Gradskom vijeću Splita, ali je i predsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun, zanimalo ga je smije li dobivati plaću za svoj rad na sve tri instance

Povjerenstvo ga je riješilo glavobolje i ove trileme: Gjurković kao saborski zastupnik nema pravo primati naknadu za rad u Gradskom vijeću Splita.

Što se tiče predsjedanja saborskim odborom, Gjurkovića je zanimalo ima li on pravo na naknadu za tu funkciju, jer naknadu primaju vanjski članovi saborskih odbora.


Odgovor Povjerenstva bio je jasan: Ne! Gjurkovićeva plaća saborskog zastupnika zbog članstva u tom odboru već je povećana, ne naknadom, već višim koeficijentom, tako da je njegov rad u tom aspektu i plaćen.

Gjurkovićeva pitanja Povjerenstvu tu ne staju. Tako ga je još zanimalo smije li biti u nadzornom odboru tvrtke koja je u većinskom vlasništvu tijela lokalne i regionalne samouprave. Povjerenstvo mu na to pitanje nije moglo dati jasan odgovor te ga je preusmjerilo na ministra uprave Arsena Bauka jer se u tom slučaju pobijaju Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Ovaj potonji ima prednost, jer je kasnije donesen.