nisu ispunili obveze

Draghi: EU mora ubrzati cijepljenje, biti stroži prema dobavljačima

25.02.2021 u 21:56

Bionic
Reading

alijanski premijer Mario Draghi rekao je čelnicima Europske unije da blok mora ubrzati cijepljenje protiv covida-19 i biti stroži prema dobavljačima koji nisu ispunili svoje obveze

"Moramo ići brže, mnogo brže", rekao je Draghi prvog dana samita održanog video vezom.

Članice Unije počele su cijepiti krajem prosinca, no proces ide jako sporo i do sada je samo 4,2 posto Europljana primilo najmanje jednu dozu, a vlade za kašnjenje djelomice okrivljuju proizvođače.

Draghi, koji je prisegnuo za premijera Italije ranije u veljači, rekao je na sastanku da se EU mora oštrije postaviti prema proizvođačima koji nisu ispunili obveze.

Prema riječima jednog dužnosnika Unije, Draghi je kolegama sugerirao da bi EU trebao zaustaviti svoj izvoz i to ne samo ako proizvođači nisu poštovali rokove, već i na neko dulje vrijeme.

Bivši predsjednik Europske središnje banke, Draghi je ocijenio da bi Europska komisija trebala nabavljati cjepivo i izvan Europske unije kada ih odobri Europska agencija za lijekove (EMA).

Pozvao je na oprez u pogledu slanja doza trećim zemljama, jer Europa previše zaostaje u cijepljenju, a da bi se mogla upustiti u ambiciozan program distribucije cjepiva izvan svojih granica.

Draghi je također sugerirao da bi prva doza cjepiva sada trebala biti prioritet.

U mnogim članicama EU-a, uključivo u Italiji, poštuju se propisi proizvođača da se ljudima daju dvije doze u određenom vremenskom roku, pa se zbog toga doze zadržavaju umjesto da se barem jedno dozom cijepi što veći broj ljudi.