afera sestre milosrdnice

Doznali smo detalje tajnoga sastanka Dijane Zadravec u Ministarstvu zdravstva: Tko je još bio kod Beroša i što je bilo na stolu

13.07.2021 u 14:27

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak se ponovno sastao sa smijenjenom predstojnicom Zavoda za radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice Dijanom Zadravec, čiji je slučaj već mjesecima u fokusu javnosti zbog njenih tvrdnji da se našla na udaru zbog javno iznesenih optužbi o pronevjeri državnog novca, iskorištavanja javnih resursa u privatne svrhe i slično. Zadravec i dalje zastupa stav da je njena smjena protuzakonita i da se radi o osveti interesnih skupina čije je poslovanje ugrozila i o tome se, kako tportal doznaje, žustro raspravljalo na spomenutom sastanku

Donedavna predstojnica smijenjena je između ostalog zbog svog istupanja u javnosti, a donedavni vršitelj dužnosti ravnatelja bolnice Zoran Vatavuk, kako je sama otkrila, čak joj je zabranio korištenje lanjskog godišnjeg odmora uoči prošlomjesečnog nastupa pred Antikorupcijskim vijećem u Saboru. To je, tvrdila je, bila uvertira u davanje otkaza. Zadravec je stoga otvorila bolovanje i prestala komunicirati s medijima.

Istom sastanku prisustvovao je novi ravnatelj ove zagrebačke bolnice Davor Vagić, svojedobno predsjednik Povjerenstva za unutarnji nadzor i kontrolu KBC-a, a tri puta sudjelovao je u pokušajima smjene Dijane Zadravec, te pravnik iz Ministarstva.

Bitka u slučaju Zadravec sada se zapravo vodi na pravnom terenu: kako je potvrđeno tportalu, od ministra Beroša ona je zatražila da pokrene upravni nadzor, odnosno poništi odluku vršitelja dužnosti ravnatelja Vatavuka o njenom udaljavanju s funkcije i kasniju potvrdu tog čina od Upravnog vijeća KBC-a. Neslužbene informacije tportala govore da je s tim ciljem angažirala niz neovisnih pravnika koji su se sučelili s pravnim savjetnicima Ministarstva zdravstva.

'Jedni pravnici tvrde da se upravni nadzor može i treba pokrenuti, drugi da to nije moguće, a sam ministar Beroš još uvijek je neodlučan', objašnjavaju sugovornici tportala.

Dijana Zadravec izlazi iz Ministarstva zdravstva Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Dio službenika Ministarstva zastupa stav da se u ovom slučaju treba poštivati isključivo Zakon o zdravstvenoj zaštiti, a koji propisuje proceduru smjene. Strana Dijane Zadravec, s druge strane, poziva se na Zakon o općem upravnom postupku: po njemu, izvršna vlast odgovara za zakonitost rada zdravstvenih ustanova i zakonitost njihovih odluka te je dužna - na zahtjev zainteresirane osobe poput Zadravec, ali i po službenoj dužnosti - provesti postupak upravnog nadzora.

Jedan od njenih argumenata jest i taj da je Upravno vijeće bolnice odbilo prigovor na odluku v.d. ravnatelja o razrješenju bez konkretnog i sadržajnog odgovora na njega. Na čelu ovog vijeća nalazi se državni tajnik Ministarstva zdravstva.

Sada se čeka Beroševa presuda.

Tportal je kontaktirao s Dijanom Zadravec te je tek kazala da ima zabranu istupanja u medijima i namjerava je poštovati. U Ministarstvu zdravstva, s druge strane, objasnili su da je Vili Beroš trenutno zauzet nizom drugih obaveza te da će se naknadno očitovati o jučerašnjem sastanku.