kbc sestre milosrdnice

Davor Vagić novi ravnatelj bolnice, prijava Dijane Zadravec nije razmatrana jer nije bila potpuna

21.06.2021 u 10:28

Bionic
Reading

Upravno vijeće KBC-a Sestre milosrdnice izabralo je prof. dr. Davora Vagića, pročelnika Zavoda za kirurgiju glave i vrata na Klinici za otorinolaringologiju, za novog ravnatelja bolnice

Uz prof.dr. Vagića kandidatkinje su bile i prof.dr. Vanja Bašić Kes te prof.dr. Dijana Zadravec, ali prijava Zadravec nije razmatrana jer nije poslala potpunu dokumentaciju.

Vagić se zahvalio Upravnom vijeću što su ga izabrali i podsjetio da je bolnica imala velikih problema zbog dva potresa, covid krize, ali i krize unutar samoj bolnici.

'Moram se zahvaliti Upravnom vijeću na povjerenju koje sam dobio nakon što smo izložili programe. Moram se zahvaliti svojim prethodnicima. Zahvaljujem se svim djelatnicima jer je zadnja godina i pola bila jako naporna za ovu bolnicu. Osim COVID-a imali smo i dva potresa koji su značajno narušili infrastrukturu bolnice, moram se zahvaliti i našim pacijentima. Ovo shvaćam kao jednu veliku odgovornost i mislim da idemo prema izlasku iz ove krize', kazao je Vagić.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Podsjetimo, bolnica je nakon godinu dana i dva vršitelja dužnosti ravnatelja dobila 'stalnog' šefa. Mandat prošlog ravnatelja istekao još lani, a na natječaj su se tada javili dotadašnji ravnatelj prof.dr. Marijo Zovak i prof.dr. Dijana Zadravec, tada predstojnica Klinike za radiologiju koja je podigla poprilični prašinu zbog kako je tvrdila nepravilnosti koje se rade u bolnici pod zaštitom ravnatelja.

Zadravec je prije nego li će Zovaku iscuriti v.d. mandat ponovo pokrenula pitanje mogućih šteta za bolnicu, problem privatne prakse dijela šefova klinika koji koriste javni zdravstveni sustava za svoje privatne pacijente kao i problem netransparentne nabave.

Zovak se nakon toga povukao, a za novog vršitelja dužnosti do izbora novog ravnatelja imenovan prof.dr. Zoran Vatavuk. Na toj poziciji bio je protekla tri tjedna.

  • +7
Zagreb: Davor Vagić novi je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Tomislav Dulibić, predsjednik Upravnog vijeća, pojasnio je koji su dokumenti nedostajali Zadravec i što je prevagnulo da se Vagić odabere.

'Profesorica Zadravec nije priložila potpunu dokumentaciju pa su danas na razgovor pozvana dva kandidata. Imali smo dva dobra vrhunska kandidata, razliku predstavlja menadžersko iskustvo koje smo prepoznali u doktoru Vagiću. Nedostajala je ovjerena potvrda o sukobu interesa. O tome smo dobili potvrdu u petak od kadrovske', kazao je Dublić.

Vatavuk je naveo da iz svega izlazi toga čist, gotovo neukaljan i da mu je drago što bolnica više nije glavna vijest u medijima.

'Kažu da nedostatak dobrih i poštenih nije razlog da se družite s lošima. Unatoč nekim nesporazumima, ministru Berošu želim sve najbolje u izgradnji hrvatskoga zdravstvenog sustava za 21. stoljeće. Nadam se i vjerujem, kako će okružen najboljim hrvatskim stručnjakinjama i stručnjacima uspostaviti zdravstveni sustav bez problema, nestašica, bez korupcije i kriminala, na zadovoljstvo svih zdravstvenih djelatnika i naših pacijenata, dakle svih nas. Ne treba zamagljivati dileme javno ili privatno, a odgovor je oboje. Omjeri su bitni, ali težiti da i jedni i drugi budu što bolji. Naravno, strogo kontrolirati u skladu s najboljim europskim praksama, i jedne i druge. Sustav kontrole je beskrajno važan', kazao je Vatavuk.

Dodao je da je jako važno da se poštuju pravilnici, ali ih onda kad se vidi da nisu dobri ili da djelatnicima čine štetu u svakodnevnom radu treba mijenjati.

Na pitanje što će biti s Dijanom Zadravec Vagić je kazao da će sve morati proći s Vatavukom, ali da je ona dobar radiolog i da kad se vrati s bolovanja da će se vratiti na svoje radno mjesto.

Na pitanje je li otkaz za Dijanu Zadravec jedna od opciju za nju kazao je da je to teoretski opcija za sve njih, ali da on to u ovom trenutku ne vidi.

Tko je Davor Vagić?

Prof. dr. sc. Davor Vagić rođen je 1970. godine u Zagrebu, a na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1994. godine. Specijalizirao je otorinolaringologiju u Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC Sestre milosrdnice, a nakon položenog specijalističkog ispita nastavio je stručno usavršavanje u klinikama Grosshadern u Munchenu, u Amsterdamu, Indianapolisu, San Diegu, Ann Arburu i New Yorku. Subspecijalist je plastične i rekonstruktivne kirurgije glave i vrata, pročelnik Zavoda za kirurgiju glave i vrata na Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata, te zamjenik predstojnika Klinike.

Od 2015. pročelnik je Katedre za otorinolaringologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i pomoćnik dekanice za kliničke predmete. Izabran je u znanstveno nastavno zvanje izvanrednog profesora.

Djelatnik je i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pri Katedri iz otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata gdje sudjeluje u dodiplomskoj i poslijediplomskoj nastavi. Autor je više znanstvenih radova i poglavlja u stručnim knjigama.