PONIZAN, LJUBAZAN, OMILJEN

Doznajte što je zatvor učinio Čačiću

09.08.2013 u 12:46

  • +3

Kaznionica u Valturi

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Bionic
Reading

Novi Express donosi priču o iskupljenju u Valturi, kako je nekoć bahati Ratko Čačić postao dobar, uslužan, knjižnica u kojoj radi ruši rekorde, svi ga obožavaju, a on svima pomaže. I svi ga poštuju!

'Mi smo očekivali da će Čačić svoju sliku bahatog i moćnog čovjeka iz hrvatske politike i javnog života donijeti sa sobom te da će se tako ponašati i u zatvoru, međutim prevarili smo se. Ništa od toga. Nije to više onaj Radimir Čačić na kakvog smo navikli u javnim istupima. On je ovdje sasvim drugi čovjek, čovjek koji u svakom trenutku sve poštuje, ali i kojeg zatvorenici poštuju. Skužio je kako funkcionira zatvorski sustav i dobro zna koja su mu prava i obveze, te kakva mu je trenutačna pozicija', ispričao je za 24sataExpress neimenovani zaposlenik istarskog zatvora u Valturi.

Čačić još nije stekao uvjete za pogodnosti korištenja slobodnih vikenda. Očekuje se da bi dozvolu za izlazak, recimo, na kupanje, mogao dobiti sredinom kolovoza.

Otkako je početkom srpnja došao u Valturu, Čačić još boravi u tzv. karanteni. Živi u zatvorskoj sobi nijansu boljoj od onih u tri posebne zgrade u kojima boravi po pedesetak zatvorenika. U sobi može imati sve svoje stvari osim mobitela koji je strogo zabranjen. 24sataExpress navodi kako su čuvari opremljeni sofisticiranom opremom tako da u svakom trenutku mogu otkriti signal mobitela. Bivši prvi potpredsjednik Vlade sa sobom je navodno ponio kompletan fitnes-program koji mu je osmislio njegov osobni trener. Svaki dan u popodnevnim satima energično hoda punih 45 minuta s crvenim pulsomjerom omotanim oko nadlaktice desne ruke.

Čačič navodno pazi što jede: izbjegava tešku hranu, primjerice, pljeskavice, a preferira ribu i povrće. Uz režim prehrane i vježbanja navodno je već skinuo sedam kilograma.

Kako se odnosni prema drugim zatvorenicima?

Navodno je lider u Valturi, a ostali zatvorenici ga poštuju, jer je discipliniran i ne traži ono što mu ne pripada. Čačić se navodno ne ustručava počastiti bilo koga od zatvorenika.

Možda je takav njegov pristup razlog zašto sada zatvorenici hrle u knjižnicu posuđivati knjige. Navodno se njegovim dolaskom čitanost među zatvorenicima povećala za 30 posto. Za posao u knjižnici Čačić će dobivati mjesečnu naknadu od 400 kuna, no dnevni limit potrošnje mu ne smije prijeći 150 kuna.

Dok zatvorenicima dijeli savjete iz literature u zatvorskoj knjižnici, Čačić se i sam obrazuje, među ostalim, čita i brojne preslike objavljenih tekstova iz inozemne literature na temu makroekonomije, navodi 24sata Express.