MISLI, JEDI, ŠTEDI!

Doznajte kako ne bacati hranu u smeće

18.11.2016 u 12:46

Bionic
Reading

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša kojim se ove godine naglasak stavlja na otpad od hrane, Agencija za zaštitu okoliša prijavila se za Eurostatov projekt prikupljanja podataka o otpadu od hrane kako bi i Hrvatska pružila pozitivan primjer

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije UN-a u Stockholmu 1972. godine posvećene okolišu, na temelju koje je pokrenut Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). U proteklih 40-ak godina manifestacija je izrasla u jedan od najjačih mehanizama kojima UN podiže svijest ljudi o važnosti zaštite okoliša kao gorućeg pitanja suvremenog društva, i potiče ih da postanu aktivni dionici održivog razvitka te preuzmu odgovornost za očuvanje planeta. Agencija za zaštitu okoliša ističe kako je ove godine naglasak stavljen na otpad od hrane (Food Waste), a cilj je senzibilizirati javnost, dati smjernice i savjete kako smanjiti otpad od hrane. Svjetska proizvodnja hrane značajno opterećuje okoliš jer koristi 25 posto cjelokupne naseljive površine Zemlje i 70 posto ukupne potrošnje pitke vode te uzrokuje 30 posto emisija stakleničkih plinova i 80 posto ukupnoga krčenja šuma. Stoga je proizvodnja hrane jedan od najvećih uzročnika promjena u korištenju zemljišta i gubitka biološke raznolikosti, navodi Agencija. Ističe kako sprječavanje nastanka otpada od hrane započinje prilikom kupovine namirnica i nastavlja se u kućanstvu gdje se namirnice čuvaju i koriste. Iz toga se razloga u kampanji UN-a građane poziva da razmisle prije nego nabave hranu odnosno jela i tako pomognu očuvati okoliš (Think-Eat-Save).

Europa je sve svjesnija problema otpada od hrane pa su mnoge zemlje članice EU počele raditi na što boljem i kvalitetnijem prikupljanju podataka o toj vrsti otpada. Kako bi i Hrvatska pružila pozitivan primjer, a time i pojačala kvalitetu podataka na tom području te si olakšala dio budućih izvještajnih obveza, Agencija za zaštitu okoliša se prijavila za Eurostatov projekt prikupljanja podataka o otpadu od hrane.

Agencija je pripremila vodič za sprječavanje nastanka otpada za kućanstva koji osim što smanjuje opterećenja na okoliš i pozitivno utječe na očuvanje okoliša, značajno štedi i kućni budžet. Vodič se može pogledati na internetskoj stranici http://www.azo.hr/Letci .

Također uz Svjetski dan zaštite okoliša, Agencija već devetu godinu za redom publicira knjižicu ‘Okoliš na dlanu’ kako bi javnosti na razumljiv način prikazala odabrane pokazatelje stanja okoliša. Ovogodišnje izdanje dostupno je na Internet stranicama Agencije (http://www.azo.hr/OkolisNaDlanuI13) te u Info centru Agencije na Trgu maršala Tita 8.

Osim uštede koje bi svako kućanstvo ostvarilo pravilnom i dobro organiziranom kupnjom, čuvanjem i pripremom hrane, doniranjem namirnica dobrotvornim ustanovama, i sudjelovanje u sličnim akcijama koje danas organiziraju i mnoge trgovine u Hrvatskoj pomaže se i socijalno najugroženijim skupinama, navodi u priopćenju Agencija za zaštitu okoliša.

KORISNI SAVJETI: KAKO NE BACATI HRANU

Planirajte svoj tjedni jelovnik: doručak, ručak, večeru, snack


Pokušajte definirati Vaš 'tjedni jelovnik'
. Napravite popis namirnica koje su Vam potrebne i prilikom kupovine nastojte se pridržavati popisa! Na ovaj način ne samo da ćete utjecati na moguće sprječavanja nastanka otpada od hrane već ćete si olakšati kupovinu i uštedjeti ne kupujući suvišne i bespotrebne namirnice.

Prije odlaska u kupovinu, a osobito kada je riječ o kupovini tjednih zaliha, pogledajte sadržaj Vašeg frižidera, zamrzivača, kuhinjskih ormarića i pokušajte u skladu s tim planirati vaše obroke. Ne idite u kupovinu gladni – kupit ćete više hrane nego što Vam je uistinu potrebno!

Provjeravajte oznake roka valjanosti kako biste izbjegli kupovinu namirnica koje će se pokvariti ukoliko se ne konzumiraju 'odmah'. Trgovci često na prednjim dijelovima polica izlažu robu kojoj u kratkom roku ističe rok trajanja – provjerite namirnice izložene 'dublje' na policama.

Ponude tipa 'kupi jedan proizvod, dobiješ dva' pogodne su u slučaju kupovine primjerice šampona, deterdženata i sl, ali ne nužno za pokvarljive namirnice (voće, povrće, salate…). Baš poput supermarketa primjenjujte pametnu taktiku 'kontrole zaliha'– rotirajte namirnice u vašem hladnjaku/zamrzivaču na način da starije namirnice stavljate naprijed,a novije otraga kako biste uvijek iskoristili one sa kraćim rokom uporabe.

Kruh je jedna od namirnica koja se najčešće baca – kupujte što manje količine ove namirnice
, a ukoliko ne konzumirate kruh često smrznite narezanu štrucu i odmrzavajte kriške po potrebi.

Pravilno koristite i održavajte svoj hladnjak – u hladnjak ne stavljate tople namirnice, vrata otvarate samo na kratko i kada je to potrebno, otklanjajte naslage leda, temperatura hladnjaka neka uvijek bude u rasponu od 0 – 5 °C.
Namirnice u hladnjacima isušuju se – čuvajte meso, perad, ribu, listove salate ili sličnog povrća u hermetičkim posudama za hranu ili u vrećicama.

'Upotrijebiti do' -minimalni rok trajanja hrane koja je s mikrobiološkog gledišta brzo pokvarljiva i predstavlja neposrednu opasnost za ljudsko zdravlje. Namirnica se ne smije konzumirati nakon navedenog datuma osim ukoliko je smrznuta. Ova oznaka karakteristična je za lako pokvarljive svježe namirnice: riba, salate, svježi sirevi…
'najbolje upotrijebiti do...' ili 'najbolje upotrijebiti do kraja...' - datum do kojeg hrana zadržava svoja najbolja svojstva kod pravilnog čuvanja - moguće je sigurno konzumirati i nakon navedenog roka, ali namirnica najvjerojatnije počinje gubiti svoj okus i teksturu. Pojavljuje se kod širokog spektra prehrambenih proizvoda sa dužim vijekom trajanja primjerice konzervirane, sušene i smrznute namirnice.