VATIKAN POJMA NEMA

'Dovodimo u bankrot cijelu državu, ne samo biskupiju!'

Samostan Dajla

Samostan Dajla

Izvor: Cropix / Autor: Srecko Niketic / CROPIX

Istarski župan Ivan Jakovčić je na današnjoj je konferenciji za novinare u Umagu, osvrnuvši se na aktualna zbivanja vezana uz novonastalo stanje s Porečkom i pulskom biskupijom, istaknuo kako je u tom slučaju na djelu pokušaj dijela političkih i crkvenih krugova u Italiji, da koristeći ugled Svetog Oca Pape, ostvare reviziju Osimskih i drugih sporazuma koje su potpisale Talijanska Republika i bivša SFRJ

'To je suština ove nedopustive inicijative, to je flagrantan pokušaj, gdje se koristeći sporazum s trećom državom, tj. Vatikanom revidiraju ugovori između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, kao sljednice SFRJ, s Talijanskom Republikom', rekao je Jakovčić.

Po njegovim riječima činjenice su u ovom slučaju potpuno jasne i to da su međunarodnim sporazumima i zakonima izvršena sva obeštećenja prema optantima, te su u ovom slučaju i benediktinci iz Praglie obeštećeni. Time je potpuno jasno, smatra Jakovčić, da oni naprosto ne polažu nikakva prava na povrat ili ponovno obeštećivanje od Republike Hrvatske ili bilo koga u Republici Hrvatskoj.

'To nije samo crkveno pitanje, već prvenstveno pitanje međunarodnih sporazuma', naglasio je istarski župan koji smatra da je u pitanju jednostrani akt Svete Stolice, tj. kršenju ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice.

Upravo nas ta činjenica, drži Jakovčić, dodatno uznemiruje i stvara razlog za veliku zabrinutost. Stoga je pozvao sve nadležne, prije svega Vladu i nadležno Ministarstvo pravosuđa, kao i druga nadležna tijela Republike Hrvatske, da odmah i u cijelosti odbace zahtjev benediktinaca iz Praglie kao potpuno neutemeljen.

'Bilo koji akt kojeg bi donijelo bilo koje državno ili drugo tijelo u Republici Hrvatskoj stvorit će pravni presedan u međudržavnim odnosima između Republike Hrvatske i Talijanske Republike. U tom slučaju neće bankrotirati samo Biskupija Porečka i pulska, već je moguće očekivati desetke tisuća novih sličnih zahtjeva koji bi mogli dovesti u pitanje vlasništvo, ne samo u nekadašnjoj Zoni B i Istarskoj županiji, već i na području Rijeke i Dalmacije'. napomenuo je Jakovčić dodajući kako izaći ususret nekome nije moguće selektivno i pojedinačno. Dovodimo u bankrot cijelu državu, ne samo porečko-pulsku biskupiju, rekao je Jakovčić.

Zato smatra nedopustivim prihvatiti bilo čiji zahtjev koji je protivan međunarodnim ugovorima koji eklatantno krši sve pravne norme, već treba osigurati dosljedno poštivanje međunarodnih ugovora koji su već kvalitetno regulirali odnose među državama u ovom slučaju.

Uvažavajaći činjenicu da su odnosi Hrvatske s Italijom i Svetom Stolicom od strateškog značaja za naše nacionalne interese, u slučaju da Vlada procijeni potrebu za posebnim razgovorima između Republike Hrvatske i Talijanske Republike, odnosno Svete Stolice, potrebno je otvoriti novi krug razgovora o važećim međunarodnim ugovorima. Istarska županija, međutim, smatra da su važeći ugovori temeljito pravno i pravedno razrješili sve povijesne dvojbe, zaključio je istarski župan Ivan Jakovčić.

Vatikan pojma nema?!

HTV-ov dopisnik iz Vatikana Sivije Tomašević razgovarao je sa zamjenikom šefa ureda za tisak Svete Stolice, Cirom Benedettijem. U Vatikanu se ne zna ništa o polemikama u Hrvatskoj. Benedetti nije mogao kazati ništa više o dokumentima i ostalom dok ne izvidi što je na stvari. Ali, u načelu, bivše vlasništvo treba pripasti bivšem vlasniku. Danas su svi vatikanski uredi zatvoreni, pa se neće moći doznati novi detalji.

Nakon što je država kardinalno pogriješila vrativši već plaćenu imovinu Katoličkoj crkvi, smatra bivši veleposlanik pri Svetoj Stolici Ivica Maštruko, Papa, bez obzira na pravednost, prema kanonskom pravu može tu imovinu dodijeliti drugom redu.

U osnovi je u pitanju novac i materijalni probici. Očekujem da u konačnici nekretnine neće biti oduzete porečkoj biskupiji, ali će se zato platiti naknada benediktincima, rekao je Maštruko.

Talijanski benediktinci za istarske nekretnine bore se svim sredstvima. Lobiraju u Vatikanu, ali i tuže na hrvatskim sudovima. Svi pravni argumenti na strani su porečko-pulske biskupije, smatra odvjetnik Veljko Miljević

Kako će i što će poduzeti Vlada, saznat ćemo sutra nakon susreta premijerke Jadranke Kosor i porečko-pulskog biskupa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi