DAČIĆ U GRAČANICI

'Dosta nam je bilo poraza na Kosovu, treba nam pobjeda'

19.10.2013 u 20:42

Bionic
Reading

Srbijanski premijer Ivica Dačić pozvao je u subotu na skupu u Gračanici kod Prištine kosovske Srbe da izađu na lokalne izbore i glasuju za političke snage koje će voditi jedinstvenu politiku s Beogradom u zaštiti srpskih državnih i nacionalnih interesa, izvijestili su beogradski mediji

Dačić je građanima na skupu ispred manastira Gračanica rekao da Priština nema potrebe negodovati zbog miješanja Beograda u izbore na Kosovu, jer kosovski Srbi već znaju da je 'jedinstvena borba za nacionalne interese jedini jamac njihovog opstanka na Kosovu'. On je ocijenio kako Prištini odgovora da što manje Srba izađe na lokalne izbore.

'Moramo učiniti nešto što njima ne odgovara, a to je uzeti vlast i iskoristiti je za svoje interese', poručio je sunarodnjacima na Kosovu Dačić i pozvao srpske političke čimbenike na Kosovu da se ne sukobljavaju međusobno i da 'Srbi ne ginu od srpske ruke, već da tragaju za jedinstvom'.

'Nema pomoći srpskom narodu na Kosovu ako Srbija nije jaka, a ona ne može biti jaka ako nije jedinstvena i zato vas pozivam na jedinstvo u obrani naših nacionalnih i državnih interesa', rekao je Dačić.

Komentirajući ocjenu kosovskog premijera Hashima Thacija da je njegov posjet Kosovu vjerskog karaktera, premijer Srbije se suglasio i rekao kako je to točno jer on 'vjeruje u Srbiju' i zato što je 'Kosovo za svakog Srbina sveta zemlja, a dolazak u nju hodočašće'.

Dačić je poručio i da se Srbi za svoje interese na Kosovu danas ne mogu boriti oružjem već isključivo političkim sredstvima. 'Dosta nam je bilo poraza na Kosovu, treba nam pobjeda i zato od vas tražim pobjedu na lokalnim izborima. To nije pobjeda za srpsku listu, to je pobjeda za jedinstvo Beograda i Srba s Kosova i Metohije. Želim da vas Bog čuva, ali da i mi malo pomognemo Bogu tako što ćemo malo više pomoći jedni drugima i zato ne smije biti svađa između Beograda i Srba na Kosovu', poručio je Dačić i ponovio poziv sunarodnjacima da 3. studenog izađu na izbore.

Dok je Dačić boravio u manastiru Gračanica, u središtu tog mjesta održan je predizborni skup liste građanska inicijativa 'Srpska', koju podupire vlada Srbije, a čelnici te liste po završetku skupa razgovarali su s Dačićem u manastiru. Dačić je ranije novinarima rekao kako 'nije njegovo da sudjeluje na partijskim sastancima', ali je dodao i da je 'jasno koga Srbija podržava'.

Kosovske vlasti prije dva tjedna nisu dopustile Dačiću da u Štrpcu nazoči početku izborne kampanje, nakon čega je on zaprijetio prekidom dijaloga s Prištinom, a kompromis je postignut na poziv Bruxellesa i dužnosnicima Srbije omogućen je posjet Kosovu.

Današnji dolazak Dačića na Kosovo Priština tumači kao vjerski posjet, a kosovski premijer Thaci rekao je kako zahtjev premijera Srbije da posjeti manastir Gračanicu ima 'religiozni karakter'. Thacijevo naglašavanje da se radi o vjerskom posjetu analitičari u Prištini okarakterizirali su kao znak smirivanja javnog mnijenja i krugova koji se izričito protive dolasku dužnosnika iz Beograda.

Najekstremniji u tom protivljenju su pripadnici oporbenog pokreta "Samoopredjeljenje" koji zahtijevaju da Beograd prvo prizna Kosovo, što bi bio preduvjet da se dopusti dolazak srbijanskih dužnosnika.

Ivica Dačić poručio je ranije danas da su za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine kontraproduktivne zabrane dolaska srpskih političara na Kosovo i da on nije došao kako bi nekom radio probleme niti da bi sudjelovao na predizbornim skupovima. Također, ponovio je i službeno stajalište Beograda da 'Srbija Kosovo ne smatra državom', ali da je ono za nju 'poseban teritorij, kako je definirano Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN 1244'.

Novinari su Dačića pitali i je li moguće očekivati skori izravan susret njega i kosovskog premijera Thacija bez posrednika, na što je on odgovorio kako dužnosnici u Beogradu priželjkuju takve razgovore jer bi se 'tako neka sporna pitanja brže i efikasnije riješila'.
Na pitanje hoće li iz Beograda stići isprika kosovskim Albancima za pretrpljene žrtve, Dačić je rekao kako je Thaciju predložio da se podigne zajednički spomenik svim žrtvama ratova na Kosovu, ocijenivši da bi to bio 'korak unaprijed u normalizaciji odnosa'.