HSS PROZIVA

'Došlo je do sloma poljoprivrede, Jakovina mrzi seljake'

07.01.2014 u 18:03

Bionic
Reading

Hrvatska seljačka stranka (HSS) ocijenila je danas kako smo svjedoci konačnog sloma hrvatske poljoprivredne politike predvođene ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, ustvrdivši da Jakovina 'mrzi seljake'

HSS u priopćenju ističe da Jakovina 'vodi hrvatsku poljoprivredu i hrvatsko selo u gospodarsko i društveno dno'.

'U proteklom dvogodišnjem 'kukuriku mandatu' hrvatska poljoprivreda i selo su postali pokušalište za učenje bahatog, hirovitog, a nadasve nekompetentnog i nesposobnog ministra poljoprivrede, naravno uz bezuvjetnu podršku i poticaj prvog čovjeka Vlade', dodaju iz HSS-a.

Podsjećaju kako je Hrvatska seljačka stranka 'kontinuirano, bezuspješno upozorava na prijetnje iz Ministarstva poljoprivrede' koje je rezultirati 'dugoročnom nazadovanju i zaostajanju hrvatske poljoprivrede i sela'.

'U samo dvije godine (2012. i 2013.) realan dohodak poljoprivrednika pao je za 25 posto, dok je u istom razdoblju isplaćeno izravnih plaćanja gotovo u polovicu manje u odnosu na prethodne dvije godine. Sve veći broj poljoprivrednika napušta poljoprivredu, a prijeti i napuštanje sela', ističu iz HSS-a

Također podsjećaju da je smanjen broj isporučitelja mlijeka za 3.700 ili 25 posto, te broj uzgajivača goveda za 4.200 ili 10 posto.

Smanjen je i uzgoj svih kategorija stoke - svinja za 27 posto, goveda 20 posto, krava 10 posto i peradi 6 posto, dok je smanjenje isporučenog mlijeka za 20 posto.

Nadalje smanjeno je i korištenje poljoprivrednog zemljišta za 5 posto, a oranica za 8 posto, tvrde zi HSS-a.

Dodaju kako posebno zabrinjava napuštanje poljoprivrede u hrvatskim županijama u kojima u poljoprivredi dominiraju obiteljska gospodarstva. Naglašavaju da je u Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Zagrebačkoj županiji u kojima je polovica svih hrvatskih proizvođača mlijeka, proizvodnju u dvije godine napustilo svako treće obiteljsko gospodarstvo.