PODIGNUTA OPTUŽNICA

Doris Košta prevarila banku za 1,5 milijun kuna?

04.01.2013 u 16:18

Bionic
Reading

Splitska odvjetnica Doris Košta i njezin suprug Arsen, inače poznati radijski voditelj, optuženi su zbog navodne prevare Raiffeisen banke za oko milijun i pol kuna. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv supružnika Košta nakon dugotrajnog vještačenja, te traži zatvorske kazne od godinu dana za Doris i osam mjeseci za Arsena

Supružnici su optuženi i za kaznena djela krivotvorenja i ovjeravanja neistinitog sadržaja, odnosno vlasničkih listova iz splitskog zemljišnika na osnovu kojih su 2005. godine u Raiffeisen banci podigli kredit od 200 tisuća eura. Vještačenja su pokazala da su kao osiguranje kredita založili stan pokojnog oca Doris Košte, na kojega on nije bio uknjižen, te svoju nekretninu na kojoj također nisu bili riješeni vlasnički odnosi. Osim zatvora traži se i vraćanje milijun i pol kuna štete, no to će ići dosta teže jer obitelj Košta ni danas formalno nema nekretnine na svoje ime.

Državno odvjetništvo na ovom slučaju radilo je dulje od godine dana, a ključno je bilo vještačenje koje je otkrilo još jedan vrlo zanimljiv podatak: na nekim dokumentima koje su Košte priložile nalazio se stvarni pečat splitskog Općinskog suda, pa bi se tijekom procesa krug osumnjičenih i optuženih mogao proširiti i nekim državnim službenicima.

U istrazi pred DORH-om Doris Košta branila se tvrdnjom da su svi dokumenti koje je predala bili uredni, te da uopće nije znala da nekretnine njenog oca nisu bile uknjižene - a sve poslove na sudu i zemljišniku, kazala je, obavili su djelatnici Raiffeisen banke. Suprug Arsen također nije imao pojma kako su u banci nabavili krivotvorene vlasničke listove, a on im je samo predao ono što su tražili.

Navodna prevara vjerojatno se ni ne bi otkrila da njih dvoje 2010. godine nisu prestali vraćati kredit: on je kazao da o tome nije imao pojma, dok je supruga tvrdila da je kredit otkazala sama banka. Ostalo je neplaćeno gotovo cijelih 200 tisuća eura, pa Raiffeisen banka danas traži svoje novce natrag.

Sama Doris Košta odlučila je izbjegavati novinare i ne odgovarati na telefonske pozive. Ovo joj nije prva optužnica: već više od godine dana protiv nje vodi se i proces zbog neplaćenog poreza.