NALOG - DRŽAVNA TAJNA

DORH traži mjesec dana pritvora za Sanadera!

09.12.2010 u 10:23

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo zatražilo je 30 dana istražnog zatvora za bivšeg premijera Ivu Sanadera zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, neslužbeno doznaje tportal. Doznajemo i da se Sanadera tereti za malverzacije u aferi Fimi media

DORH je još jutros podnio hrvatskom Saboru zahtjev za skidanjem imuniteta saborskom zastupniku i bivšem premijeru Ivi Sanaderu te traži njegovo privođenje. Međutim, nosi li zahtjev Sanaderovo ime i kakav je točno njegov sadržaj, nemoguće je saznati, jer je označen državnom tajnom.

DORH-ov zahtjev nosi oznaku 'ograničeno' što znači da je državna tajna i dok DORH ne skine oznaku tajnosti, nitko se o tome ne smije javno očitovati, potvrdila nam je glasnogovornica predsjednika Sabora Marina Buntić Juričić.

Bebićeva glasnogovornica potvrdila je i to da je zahtjev odmah proslijeđen Mandatno-imunitetnom povjerenstvu.

Ono bi o skidanju imuniteta Ivi Sanaderu moglo odlučivati već u 14.30 sati, za kada je već par dana ranije zakazana zbog zahtjeva za skidanjem imuniteta Toninu Piculi.

Ako MIP 'tajnoviti' DORH-ov zahtjev i stavi na dnevni red, ta će sjednica zasigurno biti zatvorena za javnost dok god DORH ne odobri skidanje oznake tajnosti.

Ovo je prvi put u hrvatskoj povijesti da se za jednog hrvatskog premijera traži pritvor.

Ivo Sanader ne može biti priveden u istražni zatvor sve dok mu Mandatno-imunitetno povjerenstvo ne skine imunitet što Sabor mora potvrditi na prvoj sljedećoj sjednici.

Ta se procedura već dosad pokazala rutinskom, no dok ne bude gotova, Sanadera, kao ni nijednog drugog saborskog zastupnika, nitko ne može uhititi niti, zadržati ni na koji zakonski način.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo na svojoj sjednici mora većinom glasova odlučiti da Saboru podnese prijedlog da se zastupniku protiv kojega postoji zahtjev DORH-a skine imunitet. Nakon toga, svi zastupnici na prvoj idućoj sjednici moraju tu odluku i formalno izglasati, a nakon toga zastupniku i službeno prestaje vrijediti imunitet, objasnio je odvjetnik Veljko Miljević.

Gledajući današnji saborski raspored, sjednica MIP-a zakazana je za 14 sati i 30 minuta, a ako MIP tada odluči o DORH-ovom zahtjevu, što je dosad uvijek bila praksa, odmah bi nakon toga mogli uslijediti i rasprava i glasanje.

Osim toga, čim je USKOK u Sabor poslao zahtjev za skidanjem imuniteta, bilo je jasno da protiv Sanadera traži i pritvor te da je istraga ili već završena, ili pri samom kraju.

Prema novom Zakonu o kaznenom postupku, kako je objasnio ugledni pravnik, osumnjičeni je službeno obaviješten o istrazi tek nakon što je ona gotovo pa gotova i kad već ima dovoljno čvrstih elemenata temeljem kojih može biti podignuta optužnica.

Stoga, da je riječ samo o istrazi, tada skidanje imuniteta ne bi ni bilo potrebno, nego bi to USKOK tražio tek u fazi optužnice u trenutku kad bi do nje došlo, jer prema novom ZKP-u, kazneni postupak počinje podizanjem optužnice.