SLUČAJ GAVRILOVIĆ

DORH: Okružni Sud SAD-a odbacio tužbu protiv Republike Hrvatske

02.09.2022 u 19:01

Bionic
Reading

Okružni Sud SAD-a, Južni Okrug New Yorka prihvatio je prijedlog Republike Hrvatske i odbacio tužbu protiv Hrvatske kao navodnog alter ega Gavrilović Holdinga, za izvršenje presude države New Yorka iz 2020. protiv Gavrilović Holdinga, priopćilo je u petak Državno odvjetništvo RH.

Naime, u sudskom je postupku Okružni sud Sjedinjenih Američkih Država, Južni okrug New York, 17. kolovoza 2022. donio odluku kojom je u cijelosti prihvatio zahtjev Hrvatske za odbacivanje tužbe, koju je podnio Mirko Despotovich, koji posluje kao Tradexim International Co. California, protiv Republike Hrvatske zbog stvarne nadležnosti prema Zakonu o imunitetu stranih država, naveli su iz DORH-a.

Tužitelj je 1990. godine ugovorio s poduzećem Gavrilović prehrambena industrija isporuku 635 tona konzervirane šunke koja je trebala biti dostavljena SAD-u. Prva je pošiljka stigla u svibnju 1990. iz Hrvatske te je utvrđeno da sadrži bakterije. Slijedom navedenoga, prva i druga pošiljka su vraćene u Republiku Hrvatsku na uništenje, dodaje se u priopćenju.

Budući da je pošiljka vraćena zbog neispravnosti, a Tradexim je izvršio plaćanje dijela robe, došlo je do spora te je Tradexim 2000. godine podnio tužbu protiv Gavrilović Holdinga pred Trgovačkim sudom u Zagrebu.

Trgovački sud u Zagrebu donio je presudu u korist Tradexima i naložio Gavrilović Holdingu da isplati Tradeximu glavnicu u iznosu 385.868,25 USD uvećanu za kamate i sudske troškove u iznosu 39.327,39 USD.

Kako Tradexim nije uspio naplatiti dosuđeni iznos, 2019. godine je pred državnim sudom u New Yorku pokrenuo postupak radi priznanja i izvršenja presude Trgovačkog suda u Zagrebu protiv Gavrilović Holdinga koji je u tom trenutku bio brisan iz sudskog registra Trgovačkog suda u Zagrebu nakon okončanog stečajnog postupka, ističu iz DORH-a.

U ožujku 2020. sud u New Yorku donio je presudu zbog ogluhe u korist Tradexima protiv Gavrilović Holdinga (tzv. default judgement), i to za iznos 1.867.423,26 USD. budući da nitko uime Gavrilović Holdinga nije osporio tužbeni zahtjev.

Tužitelj je u ožujku 2021. godine, na temelju gore navedene presude suda u New Yorku iz 2020., podnio tužbu protiv Republike Hrvatske kao navodnog pravnog sljednika (alter ega) Gavrilović holdinga.

Republika Hrvatska je, zastupana po DORH-u i odvjetničkom društvu Squire Patton Boggs, osporila navode Tradexima te predložila da sud odbaci tužbu zbog nenadležnosti, što je sud prihvatio odlukom od 17. kolovoza 2022., priopćilo je Državno odvjetništvo RH.