VARANJE DRŽAVE

DORH objavio kako je Blažo Petrović izvlačio novac i utajio porez

20.10.2016 u 12:43

Bionic
Reading

Kontroverzni poduzetnik Blažo Petrović jučer se ponovno našao na udaru policije i tužiteljstva koji ga terete za utaju poreza tešku 15,1 milijun kuna. Da se Petrovića tereti za utaju poreza, objavio je DORH na svojim stranicama ne navodeći njegovo ime i tvrtke koje su sudjelovale u izvlačenju novca. Tužitelji smatraju da je Petrović državu oštetio za 15,1 milijun kuna ne plativši PDV

No da je Petrović uhićen i da čeka da bude doveden pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda kako bi se odlučilo o eventualnom zahtjevu za određivanjem istražnog zatvora, koje će tužiteljstvo vjerojatno tražiti, potvrdio nam je njegov odvjetnik Željko Žganjer.

'Više od toga ne mogu reći jer me klijent nije ovlastio za davanje izjava o slučaju', kazao nam je Žganjer.

Što se točno dogodilo, opisao je DORH na svojim stranicama.

Osnovano se sumnja da nakon što je drugookrivljeno trgovačko društvo od 11. listopada 2012. do 30. ožujka 2016. pružilo oporezive usluge jednom trgovačkom društvu za ukupnu naknadu od 75,7 milijuna kuna kako bi drugookrivljeno trgovačko društvo izbjeglo plaćanje PDV-a na navedeni iznos.

Prvookrivljeni Petrović, smatraju tužitelji, u cijelosti ga je usmjerio na račun povezanog drugog trgovačkog društva koje nije u sustavu poreza na dodanu vrijednost, na način da je Ugovorom o prodaji prava i obveza potpisanim 1. travnja 2016. prikazao da su sva prava i obveze iz ugovornog odnosa drugookrivljenog trgovačkog društava i povezanog društva prenesena na drugo trgovačko društvo.

Drugookrivljeno trgovačko društvo kao obveznik PDV-a podnijelo je mjesečnu prijavu PDV-a za ožujak 2016. u kojoj nije za ukupnu naknadu od 75,7 milijuna kuna obračunalo, prijavilo ni uplatilo PDV u iznosu od 15,1 milijun kuna. Sumnja se da je na opisani način prikrivena sredstva drugookrivljenog trgovačkog društva na računu drugog društva, u vidu pozajmica i gotovinskih isplata, isplaćivao sebi (6,2 milijuna kuna), svojoj supruzi Mirjani Petrović (14,4 milijuna kuna), trećoj osobi (36 milijuna kuna) te povezanom društvu (11 milijuna kuna) te drugookrivljenom trgovačkom društvu (1,8 milijuna kuna) za podmirenje odvjetničkih troškova nastalih u obavljanju navedene usluge.

Opisanim je drugookrivljenom trgovačkom društvu pribavio korist oštetivši državni proračun za iznos od 15,1 milijun kuna. Osnovano se sumnja da je drugookrivljeno trgovačko društvo ostvarenjem imovinske koristi za sebe na opisani način odgovorno za kazneno djelo protiv gospodarstva utajom poreza ili carine.

Petrović je često bio gost na stranicama crne kronike još od kraja 90-ih godina prošlog stoljeća, teretilo ga se za različite stvari, ali nijedan postupak protiv njega nije završio pravomoćnom presudom. Posljednji datira iz ljeta ove godine kada je zagrebački Županijski sud protiv njega potvrdio optužnicu koja ga tereti za zloporabu u gospodarskom poslovanju. Osim njega suoptužena je i njegova dugogodišnja suradnica Vesna Kvartuč, a tužiteljstvo ih tereti za štetu od 9,6 milijuna kuna.

449233,355363,356141,408683