JEROLIMOV BEZ IMUNITETA

DORH: HDZ-ov načelnik općine Preko lažirao je diplomu!

16.04.2015 u 12:15

Bionic
Reading

Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno je predložilo Saboru da skine imunitet HDZ-ovom Anti Jerolimovu kojeg zadarsko Općinsko državno odvjetništvo želi goniti zbog krivotvorenja isprave, odnosno diplome

Mandatno-imunitetno povjerenstvo ima praksu odobravati sve zahtjeve DORH-a, pa je tako bilo i ovaj put. Općinsko državno odvjetništvo u Zadru u dokumentu koji su poslali Saboru tvrdi da je Jerolimov 2013. 'putem zasad nepoznate osobe' podnio zahtjev da mu se u radnu knjižicu upiše stečena stručna sprema šestog stupnja i naziva ekonomist.

Uz taj je zahtjev, prenosi Hina, službenici Zavoda za mirovinsko osiguranje predočena diploma Ekonomskog fakulteta u Zagrebu iako Jerolimov nikad nije bio upisan kao student na tom fakultetu, tvrdi DORH.

Navode da je Jerolimov službenicu HZMO-a, koja mu je ujedno i susjeda, prethodno telefonom zamolio da mu u e-radnu knjižicu upiše stručnu spremu.

Iako se Jerolimov na ispitivanju u veljači branio kako je spornu diplomu stekao 2005. te kako ju nikad nije upotrijebio da bi dokazao stručnu spremu, Ekonomski fakultet DORH-u je potvrdio da Jerolimov do 2006. nije bio upisan kao student, a HZMO je potvrdio da je sporna diploma upisana u e-radnu knjigu zastupnika.

'Može se utvrditi da je okrivljenik podnošenjem zahtjeva za upis stečene stručne spreme ekonomista u e-radnu knjižicu temeljem neistinite diplome Ekonomskog fakulteta lažnu ispravu uporabio kao pravu, a djelo je počinio glede javne isprave, čime je ostvario sva obilježja kaznenog djela krivotvorenje isprave', stoji u zahtjevu DORH-a.

Jerolimov
je dugogodišnji načelnik općine Preko, a u zastupničkim je klupama od rujna 2013., kao zamjena Božidara Kalmete, zadarskog gradonačelnika.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo već se jednom bavilo imunitetom Ante Jerolimova, točnije na početku prošle godine kada je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru tražilo dopuštenje Sabora da nastavi voditi kazneni postupak zbog kaznenog djela protiv okoliša. Jerolimova se tada kao načelnika općine Preko teretilo za protuzakonito nasipanje obale, odnosno za ilegalne građevinske radove u zaštićenom obalnom području u Sutomišćici na Ugljanu.