razgovor za tportal

Donna Vekić otkrila nam je kako je iz 'ludila karantene' krenula ideja o turniru koji je okupio tenisku kremu u Osijeku: Poslije ovoga ugasit ću telefon na tjedan dana

04.06.2020 u 17:56

Bionic
Reading

Rođena Osječanka Donna Vekić zadnji put u svojem gradu toliko je dugo, kao za vrijeme karantene zbog koronavirusa, boravila još kao desetogodišnja djevojčica. Otad je se može vidjeti samo na svjetskim teniskim terenima, a u grad na Dravi svrati obići obitelj. Pandemija je paralizirala svijet, pa je tako ispraznila i teniske terene. No domaća, a svjetska imena tenisa ovaj vikend zaigrat će u Osijeku. Odmah nakon službenog otvorenja humanitarnog turnira Hrvatskog premier tenisa, koji je organizirala u rodnom gradu, razgovarali smo kratko s našom tenisačicom

'Cijelo vrijeme karantene provela sam u Osijeku. Zadnji put toliko sam bila kod kuće kad sam imala 10 godina', otkrila nam je tenisačica Donna Vekić odmah nakon službenog otvorenja humanitarnog sportskog događaja 'Hrvatska i tenis protiv COVID-a 19', a koji je organizirala u gradu na Dravi sa svojom obitelji.

Nije skrivala uzbuđenje zbog toga što je okupila kolege s teniskih terena.

'Konačno smo se okupili. Stvarno je jako puno truda i rada uloženo u to. Zasad je sve krenulo dobro. Malo nas ometa kiša, ali sam sigurna da će poslije biti sunce', nasmijano je odgovorila, a na teniskim terenima u osječkom Perivoju kralja Tomislava okupila je elitna imena hrvatskog tenisa.

S malim osječkim tenisačima zaigrali su Goran Ivanišević, Iva Majoli, Ana Konjuh, Marin Čilić, Borna Ćorić...

'Svi su došli, a iskreno, nisam ni sumnjala da neće', dodala je. Na šaljivi upit da je Borna Ćorić rekao kako nije dobio pozivnicu, kratko je kroz smijeh odgovorila: 'Nije baš tako, lijepo sam ga pitala i zamolila. No on zna da odgovor 'ne' ne bih prihvatila.'

Kaže kako su svi u jako dobrim odnosima.

'Svi smo prijatelji, jako se dobro znamo i izvan terena. Uvijek se družimo na turnirima. Baš sam sretna što smo ovdje', ističe nam Donna.

Tijekom karantene nitko nije prestao trenirati, objašnjava nam. I zatvoreni u kući na različite načine održavali su kondiciju. Prvih nekoliko tjedana u Osijeku, kaže nam, nikoga nije vidjela, osim obitelji.

'Iskreno, nemam puno prijatelja u Osijeku, samo nekoliko najbližih i obitelj, i to je to', govori Donna, dodajući da je sve intenzivnije počela trenirati.

'Posljednja dva tjedna intenzivnije sam trenirala. Sve se već vratilo', kaže.

Priznaje nam kako su je svi zadirkivali da je malo pod stresom zbog organizacije turnira. No otkriva da je ključ uspjeha u dobrom timu, kao i u roditeljima, koji su joj uvijek bili pomoć. Ideja je krenula, reći će Donna, iz ludila karantene.

'Kada sam bila doma, svi turniri su otkazani. U najbližem mogućem terminu uspjeli smo organizirati ovo. Turnir ima humanitarni karakter i 100 tisuća kuna ide osječkom Kliničkom bolničkom centru', ističe Vekić.

  • +16
Humanitarni turnir Hrvatski Premier Tenis Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

A što nakon turnira?

'Uf, prvo ću se odmoriti, ugasiti telefon na nekih tjedan dana. A onda ćemo znati hoće li biti US Opena. Tek onda mogu praviti plan za dalje', iskreno će plavokosa tenisačica, a kojoj je, da nije korone, ovogodišnji plan bio 'top 10'.

'Ne zna se hoćemo li uopće ove godine moći igrati. Mislim da će iduća godina biti novi početak', sažima, otkrivajući u jednoj riječi u čemu je tajna hrvatskog sporta - u srcu.

Nakon svega će na ljetovanje na Jadran.

'Uvijek ljetujem na moru u Hrvatskoj', poručuje nam za kraj Vekić.