IZNEVJERIO GA PRVI SURADNIK, ALI...

Don Ivan Grubišić: Problem je u narodu

09.12.2011 u 15:46

Bionic
Reading

Suprotno dosadašnjoj praksi, konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora neće otvoriti najstariji zastupnik, umirovljeni svećenik Ivan Grubišić. Umjesto njega, čast će pripasti predsjedniku u bivšem sazivu Luki Bebiću

Otkrio je to sam Grubišić na svečanom ručku s članovima Udruge Dalmacija, koji su u predizbornoj kampanji svesrdno podržali njegovu kandidaturu na izborima. Grubišić je na ručak kasnio gotovo sat vremena jer se odazvao pozivu na razgovor splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, no o samom sadržaju nije želio kazati ni riječi.

'Ugodno smo pričali, ali za sada ne bih govorio o tome. Pustimo da se dojmovi malo slegnu. Stavovi se teško mijenjaju, ali nogometnim rječnikom rečeno - mislim da je od danas rezultat 1:1', zagonetan je Grubišić.

Već i prije početka rada u Saboru, nezavisni kandidat našao se u neugodnoj situaciji: jedini zastupnik kojega je uz sebe uspio ugurati u parlament, Jakša Baloević, najavio je da će prekršiti obećanje o odricanju od saborske plaće. Grubišić će ga u tom slučaju isključiti iz članstva Saveza za građansku i etičnu Hrvatsku, no priznao je da nema mehanizama za natjerati ga da promijeni odluku. Čovjek jednostavno želi primati plaću. 'Ima zakonsko pravo biti zastupnik, ali moralno pravo nema', objasnio je najstariji saborski zastupnik.

Grubišić je ipak pomalo razočaran rezultatima prošlotjednih izbora, tvrdi da je 'u narodu problem' jer je ponovno glasovao za dvije najveće stranke, umjesto za nove ljude. On bi, da se njega pita, Sabor 'deratizirao, dezinficirao i prozračio', revidirao bi Vatikanske ugovore i ukinuo političke povlastice.

Za mjesto splitskog gradonačelnika, kaže, ipak se nema namjeru kandidirati, podržat će kandidaturu mladih ljudi.