TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

Dom hrvatskih branitelja ugostio Dane srpske kulture

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 17.08.2016 11:33
  • Objavljeno 17.08.2016 u 11:23
  • +5
  • +2

U Domu hrvatskih branitelja svečano otvoreni 8. Dani srpske kulture u Istri

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić

U Domu hrvatskih branitelja u Puli jučer su otvoreni Osmi dani srpske kulture u Istri, a program kojim će se promovirati kultura ove najbrojnije manjine u Hrvatskoj odvijati u Puli, Umagu i Rovinju

Predsjednik Zajednice Srba u Istri Miomir Jeremić rekao je da se radi o tradicionalnoj manifestaciji, koja se održava od 2009. godine te kako su se u sklopu toga projekta do sada u dva navrata predstavili gradovi Beograd i Kraljevo, zatim Kruševac i Zlatibor i ove godine Leskovac.

'Ovim projektom promoviramo srpsku kulturu i tradiciju i time želimo privući mlade da se intergiraju u rad naše zajednice. Imajući u vidu da živimo u multikulturalnoj sredini, to je izuzetna prilika da se povežemo i s ostalim manjima koje djeluju na ovome području', rekao je Jeremić.

Veleposlanica Republike Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić naglasila je da kultura predstavlja važan vid očuvanja identiteta manjina, pa tako i srpske manjine u Istri, a upravo je Istra, kako je rekla 'regija poznata po multikulturalnosti i europskim vrijednostima, po čemu prednjači u Hrvatskoj'.

'Srbija želi s Hrvatskom najbolje odnose te želimo riješiti sva otvorena pitanja uključujući i pitanja manjina kroz bilateralne mehanizme uz puno i ravnopravno sudjelovanje nacionalnih manjina', zaključila je veleposlanica Nikolić. Dodala je kako Istra može biti svim regijama u Hrvatskoj primjer u ostvarivanju nacionalnih prava manjina.

U sklopu Dana srpske kutlure u Istri u utorak navečer na glavnom pulskom trgu Forumu uz predstavljanje turističke ponude, narodnih nošnji, rukotvorina, običaja, jela i pića leskovačkog kraja, nastupaju leskovačka kulturno-umjetnička društva Lemind i Hisarlije, Trubački orkestar iz Bojnika, te frulaš Dimitrije Nikolov.

Dani srpske kulture u Istri održavaju se u organizaciji Zajednice Srba u Istri i umaškopg pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, uz pomoć Grada Leskovca, Centra za ekonomiku domaćinstava Danica Vuksanović i Turističke organizacije Leskovac.

RTL

Autor: RTL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!