gospodarski kriminal

Dolijao trojac; oštetili tvrtke za 34 milijuna kuna

23.01.2020 u 14:40

Bionic
Reading

Policijska uprava zagrebačka (PUZ) završila je kriminalističko istraživanje nad tri osobe zbog sumnji u počinjenje više kaznenih djela gospodarskog kriminala, čime su oštetili više trgovačkih društva za 34 milijuna kuna, te su protiv njih podnijete kaznene prijave, objavili su u četvrtak iz PUZ-a

"Sumnja se da su počinili kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju jer su 30. travnja 2014. godine 62-godišnjak kao vlasnik i stvarni voditelj poslovanja društva iz Zagreba i 50-godišnjakinja kao direktorica tog društva sastavili i potpisali Sporazumni raskid Ugovora o plodouživanju na nekretninama u Škorpikovoj ulici, koje pravo je to trgovačko društvo imalo temeljem Ugovora o plodouživanju na rok od 24 godine, te na taj način neovlašteno ukinuli pravo na plodouživanje tom trgovačkom društvu", navodi PUZ.

Nakon toga je 28-godišnjak u dogovoru s 62-godišnjakom istog dana izradio Ugovor o plodouživanju tih nekretnina između sebe, 62-godišnjaka i drugog trgovačkog društva u svom vlasništvu. Nekretnine su poslije dane u zakup trećem trgovačkom društvu koje je na ime zakupa društvu u vlasništvu 28-godišnjaka uplatilo iznos od skoro 29 milijuna kuna.

Sumnja se da su 62-godišnjak i 28-godišnjak počinili i kazneno djelo prijavare u gospodarskom poslovanju jer su ispostavljali mjesečne račune za komunalnu i vodnu naknadu u iznosu od skoro pet milijuna kuna, koji su zadržali za sebe.

Također se sumnja da su 62-godišnjak i 50-godišnjakinja počinili kazneno djelo prouzorčenja stečaja jer su sastavili i ovjerili kod javnog bilježnika prokazni popis imovine tog trgovačkog društva u kojem nisu naveli imovinska prava na tuđim stvarima, zbog čega je nakon prezaduženosti i stečaja bila umanjena imovina tog društva, koja bi činila stečajnu masu.

"Sumnja se da su 62-godišnjak i 50-godišnjakinja počinili kaznena djela krivotvorenja službene i poslovne isprave, ovjeravanja neistinitog sadržaja i sprječavanja dokazivanja, dok je 28-godišnjak počinio kazneno djelo sprječavanja dokazivanja tako da je 50-godišnjakinja kao direktorica trgovačkog društva iz Zagreba po nalogu 62-godišnjaka u Ured javne bilježnice u Zagrebu donijela na ovjeru krivotvorenu Izjavu o odricanju prava na plodouživanje", stoji u priopćenju.

Na taj su način doveli u zabludu javnu bilježnicu da ovjeri ispravu, nakon čega je isprava korištena na Općinskom građanskom sudu u Zemljišno-knjižnom odjelu kako bi izbrisali prava plodouživanja na to trgovačko društvo, a 28-godišnjak se tereti da je tu neistinitu izjavu koristio kasnije na sudu u drugom predmetu.

"Sumnja se da su 62-godišnjak i 28-godišnjak počinili i kazneno djelo sprječavanja dokazivanja jer je 62-godišnjak krivotvorenu Izjavu o odricanju prava na plodouživanje nekretnina zajedno i u dogovoru s 28-godišnjakom dostavio svom opunomoćeniku - odvjetniku, koji je krivotvorenu izjavu na pripremnom ročištu dostavio kao dokaz u sudskom postupku dokazivanja prava na ploduživanje u korist trgovačkog društva 28-godišnjaka", navodi PUZ.