COVID GENERACIJA

[DOKUMENT] HZJZ objavio upute za državnu maturu i posebne uvjete za maturante u samoizolaciji, pogledajte što treba znati

03.05.2021 u 15:12

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u ponedjeljak Upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) 2020./2021, kao i Posebne uvjete za učenike s izrečenom mjerom samoizolacije tijekom polaganja ispita državne mature. Upute su izrađene u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ministarstvom znanosti i obrazovanja

U dokumentu na pet stranica detaljno su opisane epidemiološke mjere za polaganje ispita državne mature u trenutačnoj epidemiološkoj situaciji, uz sudjelovanje učenika i kandidata, djelatnika škola i drugih osoba kojima je iznimno omogućen ulaz u školu: djelatnika Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, osobnih pomagača ili osoba koje su u službenome svojstvu nužne za provedbu državne mature.

Ispitima ne smiju pristupiti osobe koje su pozitivne na COVID-19 te im je izrečena mjera izolacije i ako pokazuju znakove bolesti koja može ukazivati na COVID-19. Negativan PCR nalaz potreban je za osobe koje prelaze granicu, a na koje se odnose važeće preporuke za prelaske granica.

Posebni uvjeti za učenike u samoizolaciji

Za pristupnike kojima je izrečena mjera samoizolacije uvjeti pristupanja ispitima državne mature utvrdit će se posebne epidemiološke preporuke sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Radi dogovora oko posebnih uvjeta polaganja ispita učenici kojima je izrečena zdravstvena mjera samoizolacije trebaju se žurno javiti školi (razredniku, ispitnomu koordinatoru ili ravnatelju škole), a kandidati Nacionalnomu centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

U zasebnom dokumentu HZJZ je propisao i posebne uvjete za maturante u samoizolaciji. Između ostalog, navodi se da oni na ispit ne dolaze niti s ispita odlaze javnim prijevozom ili taksijem nego osobnim automobilom tako da voze sami ili da ih vozi netko od ukućana tko i inače živi s njima ili dolaze pješice, biciklom i sl. Prednost u nadziranju učenika koji su u samoizolaciji, kada je to moguće, trebaju imati cijepljeni djelatnici ili djelatnici koji su preboljeli COVID-19 unazad šest mjeseci.

Posebni Uvjeti Za Učenike s Izrečenom Mjerom Samoizolacije Tijekom Polaganja Ispita Državne Mature by Raoul Belavić on Scribd

Ispitni prostor i dolazak pristupnika

Mjesto održavanja državne mature i pripadajuće prostorije, uključujući i sanitarne prostorije, potrebno je prije svakoga ispita te na kraju svakoga radnog dana temeljito oprati i dezinficirati u okviru rutinskoga uobičajenog čišćenja. Neposredno prije dolaska pristupnika preporučuje se provjetravanje prostorija u trajanju od najmanje pola sata). U svim sanitarnim čvorovima treba osigurati sapun i jednokratne ručnike (papirnate ubruse) za ruke te koš za otpad s poklopcem koji se mora isprazniti čim se napuni.

Izvan i unutar ustanove poželjan je fizički razmak od 2 metra. Pristupnici trebaju donijeti svoj pribor za ispit ako je tako propisano, prethodno izmjeriti tjelesnu temperaturu i ponijeti zaštitnu masku (osim onih koji imaju izuzeće od nošenja maske uz potvrdu liječnika).

Na ulazu u ustanovu treba postaviti dozator s dezinficijensom kako bi svaki pristupnik mogao dezinficirati ruke. Pristupnik nakon dezinficiranja ruku nastavlja ravno prema ispitnoj prostoriji u kojoj piše ispit.

Održavanje ispita

Pisani ispit provodi se u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata i, ako je moguće s obzirom na buku i vremenske prilike, s otvorenim prozorima (izuzetak je slušni dio ispita iz stranih jezika kada je potrebno zatvoriti prozore kako bi se smanjio rizik buke). Pristupnike na stolu dočekuje vrećica s ispitnim materijalom kako bi se smanjila interakcija ljudi u istoj prostoriji. Pristupnici ulaze jedan po jedan i sjedaju na svoje ispitno mjesto prema rasporedu koji se nalazi na ulazu u prostoriju. Razmak među učenicima, dežurnim nastavnicima i voditeljima u ispitnoj prostoriji treba biti minimalno 1,5 metar, a među kandidatima u ispitnim centrima najmanje 2 metra.

Dopušteni predmeti

Pristupnici tijekom pisanja ispita na radnome stolu smiju imati samo osobnu iskaznicu, pribor za pisanje propisan ispitnim katalogom za svaki predmet, vlastitu kemijsku olovku, bočicu s vodom i ispitne materijale. Sve ostale stvari (mobilne uređaje itd.) pristupnici moraju staviti u svoje torbe koje odlažu na za to predviđeno mjesto u ispitnoj prostoriji ili izvan ispitne prostorije. Ako zbog zdravstvenoga stanja pristupnik treba tijekom pisanja ispita konzumirati hranu ili slatkiše, odlaže ih na stol voditelja ispitne prostorije i po potrebi konzumira izvan ispitne prostorije, osim u slučaju kada pristupnik ima pravo na prilagodbu ispitne tehnologije i ispit polaže u izdvojenome prostoru, tj. odvojeno od ostalih pristupnika.

Ustanova priprema određeni broj kemijskih olovaka za pristupnike koji su zaboravili ponijeti kemijsku olovku na ispit. Tu kemijsku olovku pristupnici nakon ispita odnose sa sobom.

Izlazak pristupnika

Po završetku pisanja ispita pristupnici odlažu ispitni materijal na rub stola i dizanjem ruke obavještavaju dežurnoga nastavnika da su završili. Sve što su donijeli, pristupnici odnose sa sobom kada napuštaju ispitnu prostoriju. Preporučuje se da se izlazak organizira tako da izlaze jedan po jedan i to prvi izlazi pristupnik najbliži vratima. Međutim, ako netko ranije završi ili odustane od pisanja ispita, treba mu omogućiti izlazak iz prostorije.

Čišćenje prostorija nakon ispita

Po završetku ispita treba rutinski očistiti i oprati prostorije, a površine koje su se češće dodirivale (kvake, stolovi i sl.) treba prebrisati dezinficijensom. Prostorije treba dobro provjetriti.

Nošenje maski

Sve prisutne osobe obvezno moraju nositi maske (osim osobe koje imaju izuzeće). Maska cijelo vrijeme mora prekrivati nos i usta. Pristupnik koji odbije nositi masku, a za to nema potvrdu liječnika o izuzeću ne može polagati ispite državne mature. Pristupnicima čije zdravstveno stanje ne dopušta nošenje maske, što je školski liječnik ili liječnik obiteljske medicine utvrdio već tijekom godine, preporučuje se polaganje ispita zajedno s ostalim pristupnicima ili, ako je moguće organizirati, u izdvojenome prostoru. Pristupnik bez maske mora biti udaljen 2 metra u svim smjerovima od ostalih pristupnika i djelatnika ako je moguće na mjestu najbližemu zidu prostorije ili slično kako bi imao što manje osoba oko sebe.

Tijekom provjere identiteta pristupnici trebaju nakratko skinuti masku na udaljenosti od 2 metra od osobe koja je zadužena za provjeravanje osobne iskaznice. S obzirom da djelatnici škola poznaju učenike, navedeno je moguće izostaviti ako osoba koja je zadužena za provjeravanje osobnih iskaznica procijeni da nije potrebno skidanje maske.

Pristupnici s teškoćama i težim zdravstvenim smetnjama

Upute Za Provedbu Državne Mature Tijekom Epidemije Koronavirusa COVID 19 by Raoul Belavić on Scribd

Pristupnicima kojima je odlukom o prilagodbi odobreno produljeno vrijeme pisanja ispita u rasporedu sjedenja treba osigurati mjesto najudaljenije od ulaza u prostoriju kako bi po završetku redovnoga vremena trajanja ispita mogli nastaviti pisati ispit u prostoriji. No, pristupnike čije zdravstveno stanje zahtijeva češće odlaske u toalet, tj. češće napuštanje prostorije u kojoj pišu ispit (dijabetes, bolesti urinarnoga trakta, upalne bolesti crijeva itd.) treba smjestiti što bliže izlaznim vratima prostorije, čak i kada im je omogućeno produljeno trajanje ispita.

Polaganje ispita kod kuće i u bolnici

Tijekom polaganja ispita kod kuće dežurni nastavnici koji dolaze u kuću pristupnika nose kirurške maske te dezinficijense za ruke (prije ulaska u kuću i nakon izlaska iz nje dežurni nastavnici dezinficiraju ruke). Rukavice nisu neophodne, ali se mogu staviti na ruke prije ulaska u kućanstvo i skinuti nakon izlaska iz kućanstva te nakon upotrebe odložiti u PVC vrećicu koju nastavnici odnose sa sobom i odlažu u koš za otpad s poklopcem. Kada je to moguće, dežurni nastavnici od ostalih ukućana i pristupnika trebaju biti udaljeni najmanje 2 m. Ako je riječ o pristupniku s narušenim imunitetom organizma, dežurni nastavnici prije ulaska u kuću stavljaju jednokratne nazuvke na cipele i nose kirurške maske kao i pristupnik ako im zdravstveno stanje to dopušta. Pritom se postupa sukladno možebitnim specifičnim preporukama liječnika specijalista koji skrbi za osnovnu bolest pristupnika.

Polaganje ispita državne mature u bolnici provodi se sukladno protokolima bolnice.