trogrlić za tportal

Dokle Bartulica može ići? 'Dok se pita Plenkovića...'

15.05.2024 u 14:08

Bionic
Reading

Nakon što je prije tjedan dana Stephen Bartulica iz Domovinskog pokreta iznio svoja četiri uvjeta za podršku Vladi, nije dugo trebalo čekati kritike i bojazni da bi se pod krinkom tih zahtjeva, budu li prihvaćeni, mogla smanjivati ljudska prava

Među zahtjeve novoj Vladi, Bartulica je postavio 'zaustavljanje ideološke kolonizacije Hrvatske', osnivanje muzeja posvećenog žrtvama komunizma, osnivanje konzulata u Južnoj Americi te istragu oko svega što se događalo u pandemiji covida. Danas je na press konferenciji ponovio da i dalje inzistira na svojim zahtjevima, no i pozdravio neke izjave iz HDZ-a oko rodne ideologije i muzeja za žrtve totalitarnih režima.

Upravo su zbog njegova zahtjeva o 'zaustavljanju ideološke kolonizacije', pri čemu je spomenuo i rodnu ideologiju, stigle kritike da bi buduća Vlada mogla otići ekstremno desno.

'Mislim da će Domovinski pokret biti u stalnoj borbi da dokaže biračima svoje vjerodostojno ponašanje. Neće im biti dovoljno to što su inzistirali na SDSS-u, iako će im i to dalje biti ideološka zastava kojom će mahati i pokazivati svoju vjerodostojnost. S druge strane, imat će Ministarstvo demografije, kojim će pokušati stvarati razliku i politički prezentirati svoju razliku u odnosu na HDZ. Istupi, poput ovog Bartulice, više su u te neke svrhe. Dok god je to vlada Andreja Plenkovića, ne mislim da je moguće da se ode ekstremno desno, jer on je pokazao u osam godina da to nije smjer u kojem se kreće. A ipak je HDZ sa svojom 61 rukom vodeći u toj priči', kaže za tportal komunikacijski stručnjak i politički analitičar Jerko Trogrlić.

Domovinski pokret će, dodaje, morati stalno balansirati i inzistirati možda i na nekim stvarima koje neće poći kako bi biračima dokazivali svoju vjerodostojnost. A budu li previše inzistirali, to bi moglo poslužiti Plenkoviću kao alibi.

'Ako pretjeraju ili odu u ekstrem te ultimativno budu tražili provođenje takvih stvari, to će otvoriti Andreju Plenkoviću mogućnost da s liberalima - koji u prvom mahu zbog birača nisu htjeli, a možda ni smjeli, tražiti i dobiti opravdanje da daju podršku - zaustavi to skretanje udesno. Bit će to delikatna igra za DP', kaže Trogrlić.

Kada su u pitanju pojedinačni zahtjevi, iz HDZ-a su došli signali da s osnivanjem muzeja za žrtve totalitarnih režima ne bi trebalo biti problema. Što se tiče rodne ideologije, Plenković je u proteklih tjedan dana kazao da to nije politika Vlade ni HDZ-a, a podsjetio je da je u vrijeme ratifikacije Istambulske konvencije u Hrvatskom saboru usvojena i Interpretativna izjava, kojom se 'na bilo koji način otklanja pitanje rodne ideologije'.

'Retorika koju u DP-u budu imali o novim trendovima oko rodne ideologije, što se događa i u Europi i što su i svjetski trendovi, može biti deklarativne naravi, ali ne može biti definirana ponašanjem ili zakonskom regulativom jer je nemoguće na takav način odgovoriti na takve pojave. Mislim da je to u slučaju DP-a samo iznošenje stava i dokazivanje neslaganja, i to će koristiti ne bi li pokušali dobiti na svoju stranu konzervativno biračko tijelo u Hrvatskoj. Nisu u tome usamljeni i neloše prepoznaju trenutak, ali mislim da je to u sferi nečega što je deklarativno izjašnjavanje te da ne postoji stvarni prostor da se po tom pitanju nešto dodatno radikalizira', kaže nam Trogrlić.

  • +3
Stephen Bartulica Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

O tom pitanju politički analitičar Žarko Puhovski, u razgovoru za N1, smatra da je zapravo Bartulica strani ideologijski agent te da pokušava uvesti američku ideologiju koji provodi skupina dobro ustrojenih i financiranih organizacija u SAD-u.

'Ne trebamo negirati to da u ozbiljnim demokratskim državama i zapadnom svijetu postoji sklonost, odnosno reakcija konzervativnog biračkog tijela na trendove koji se pojavljuju u svijetu. Najbolji primjer su reakcije koje trenutno možete vidjeti u Hrvatskoj na Euroviziju. To s jedne strane predstavlja ekstremniji oblik izražavanja nego što smo dosad imali i nešto novo, na što birači srednjih i starijih godina, konzervativnijeg uvjerenja, ne reagiraju najbolje i po dobrom starom običaju se skamenjuju te smatraju da je to nešto nedopustivo. U današnje vrijeme, kad je sve dostupno i vidljivo, jednako tako je lakše pokrenuti i antikampanje na tu temu. Ti trendovi, koji na neki način jesu ekstremni, pogodni su za konzervativnu reakciju s druge strane', zaključuje Trogrlić.