sastanak u slavonskom brodu

'Dok se ne riješi problem s rafinerijom u Bosanskom Brodu, djelovati na hrvatske onečišćivače'

06.09.2017 u 18:59

Bionic
Reading

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Čižmek, predstavnici ekoloških udruga iz Slavonskog Broda i predstavnici Brodsko-posavske županije zaključili su na sastanku u srijedu da se problem onečišćenja zraka s rafinerijom nafte u Bosanskome Brodu, koja je glavni onečišćivač, rješava sporo, ali, istaknuli su, treba djelovati gdje god se može kad je riječ o onečišćivačima s hrvatske strane - gradskoj toplani i blizini autoceste

Čižmek je na sastanku zatvorenom za javnost rekao kako se intenzivno radi na rješavanju problema s onečišćenjem zraka u Slavonskome Brodu, a o konkretnim radnjama javnost će izvijestiti ministar Tomislav Ćorić za mjesec dana, kad bi trebao posjetiti Slavonski Brod.

Zaključeno je i da se problem rješava sporo zbog njegova međunarodnog obilježja, stoji u priopćenju Brodsko-posavske županije objavljenom na službenoj internetskoj stranici.

Po dosadašnjim rezultatima mjerenja kvalitete zraka, najveći je onečišćivač zraka u Slavonskome Brodu rafinerija nafte u Bosanskome Brodu, uz rijeku Savu i međudržavnu granicu.

Sudionici sastanka zaključili su da u međuvremenu treba djelovati na onečišćivače na hrvatskome području među kojima su istaknute gradska toplana i blizina autoceste.

Također su zaključili da je potrebno što prije, uz katastar svih onečišćivača, izvesti detaljnija mjerenja na samim izvorima onečišćenja kako bi se dobila što potpunija slika stanja, te ondje gdje se može utjecati na smanjenje onečišćenja dok problem s rafinerijom ne dobije "konačan epilog na državnoj razini", stoji u priopćenju.