hoće li tajvan biti tema?

Biden i Xi sastat će se na Baliju, iz Bijele kuće kažu da 'žele utvrditi koje su to crvene linije koje moraju poštivati'

10.11.2022 u 18:02

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden sastat će se u 14. studenoga s kineskim kolegom Xi Jinpingom na Baliju u Indoneziji, na margini samita G20, objavila je u četvrtak Bijela kuća

Dvojica čelnika, kojima će to biti prvi susret licem u lice od izbora Joea Bidena, razgovarat će o tome kako 'na odgovoran način upravljati' međusobnim odnosima, nastojeći 'surađivati ondje gdje im se interesi poklapaju', navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Joe Biden i Xi Jinping, koji su već više puta razgovarali putem telefona i video-konferencija, razgovarat će o nizu 'međunarodnih i regionalnih' pitanja, rekla je glasnogovornica Bijele kuće, ne spominjući izravno sudbinu Tajvana. 'Ono što želim postići s njime, kada budemo razgovarali, jest utvrditi koje su to crvene linije' koje moramo poštovati, rekao je u srijedu Biden novinarima u Washingtonu.

'Doktrina o Tajvanu nije se nimalo promijenila', naglasio je, izbjegavši ponoviti svoju raniju izjavu da će američka vojska braniti Tajvan ako bude napadnut. Xi Jinping je prošli mjesec dobio treći mandat na čelu Kineske Komunističke partije, utvrdivši svoj status najmoćnijeg kineskog čelnika od Mao Tse-tunga.