opkoljeni grad

Dogradonačelnik Mariupolja: Doprema pomoći gradu je onemogućena

01.04.2022 u 10:17

Bionic
Reading

Opkoljeni Mairupolj i dalje je zatvoren za svaki pokušaj ulaska u njega i "vrlo opasan" za svaki pokušaj izlaska, rekao je u petak zamjenik gradonačelnika tog južnog ukrajinskog grada koji su razorile i drže u obruču ruske snage

Petro Andrjuščenko rekao je da ruske snage od četvrtka sprječavaju dopremu manjih količina humanitarne pomoći do opkoljenih stanovnika što jasno govori da planirani "humanitarni koridor" nije otvoren.

"Grad ostaje zatvoren za svaki uzlazak, a vrlo je opasno izaći osobnim vozilom", napisao je na Telegramu.

"Osim toga, od jučer okupatori kategorički odbijaju da se bilo kakva humanitarna pomoć - čak i u malim količinama, dopremi u grad".

Konvoj autobusa koji je u četvrtak krenuo za Mariupolj nije stigao do grada u četvrtak navečer.

Gradonačelnik Mariupolja rekao je ovaj tjedan da je još 170.000 stanovnika blokirano i trpi bez struje, bez hrane i druge pomoći. 

Propali su opetovani pokušaji organiziranja sigurnih koridora kojima bi civili napustili grad za što se dvije strane, ukrajinska i ruska, međusobno okrivljuju.

Rusija odbacuje navode da napada civile i civilne mete otkako je 24. veljače počela invaziju na Ukrajinu koju ona naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Konvoj Međunarodnog odbora Crvenog križa (MOCK) s humanitarnom te medicinskom pomoći stoji u petak Zaporižji jer nisu dobivena sigurnosna jamstva da može nastaviti prema Mariupolju, javlja BBC.

Riječ je o pet pomoćnih vozila i dva kamiona s pomoći koji bi trebali dopremiti barem nešto potrepština za opkoljeni grad u kojem su u klopci tisuće ljudi.

Crveni križ nada se da će moći nadzirati evakuaciju civila iz Mariupolja autobusima koje je osigurala ukrajinska vlada. 

Međutim, informacije o konvoju autobusa zbunjujuće su.

Tih 40 autobusa krenulo je u četvrtak no prema ukrajinskim izvorima zaustavljeni su u gradu Berdjansku koji je u rukama ruskih snaga. 

Prema izvješćima neke su autobuse opljačkali ruski vojnici odnoseći pakete pomoći.

Manji dio autobusa uspio se vratiti u Zaporižju s civilima koji su uspjeli pobjeći od borbi iz drugih područja koja su pod ruskom kontrolom.

Crveni križ neće obavljati evakuaciju bez potrebnih sigurnosnih jamstava o prekidu vatre na svim stranama.

Nejasno je kako će preostalih 30 autobusa za koje se vjeruje da su još u Berdjansku nastaviti put bilo s ekipom ICRD-a ili bez nje.