TRAŽE PREMJEŠTAJ

Dodikov odvjetnik: Sude mu u osvetničkoj atmosferi, to ne može biti pošteno

11.12.2023 u 16:22

Bionic
Reading

Obrana čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika podnijela je u ponedjeljak žalbu na raniju odluku kojom je odbijen njihov zahtjev da se suđenje sa Suda BiH premjesti na lokalni sud u Banjoj Luci a njegov odvjetnik sada tvrdi kako se Dodiku u Sarajevu priprema "osveta" za njegovo političko djelovanje.

Nakon što je prošlog tjedna iz proceduralnih razloga odgođen formalni početak suđenja Dodiku Sud BiH je novo ročište zakazao za 20. prosinca no odvjetnik aktualnog predsjednika Republike Srpske Goran Bubić najavio je kako će oni inzistirati na tome da suđenje u Sarajevu ne može biti pravično pa i dalje traže da se ono prepusti banjolučkom sudu.

"Obrana smatra da je riječ o jednoj tako nepodnošljivoj atmosferi potencijalno osvetničkoj, koja je napravljena zbog političkog djelovanja predsjednika (RS) zadnjih desetak godina u odnosu prema Sudu BiH, što dovodi u pitanje nepristranost sudaca", izjavio je Bubić.

Dodik već godinama tvrdi da je Sud BiH nelegalan i neustavan, vrijeđa njegove suce bošnjačke nacionalnosti te tvrdi kako se tamo drakonske kazne izriču samo Srbima.

Hrvatski odvjetnik Anto Nobilo koji u Dodikovom braniteljskom sudu ima ulogu pravnog savjetnika ustvrdio je prošlog tjedna kako je Sud BiH "kontaminiran" jer tamo navodno postoje ljudi koji prejudiciraju Dodikovu krivnju.

  • +2
Milorad Dodik stigao na Sud BiH u Sarajevu Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Tužiteljstvo BiH protiv Dodika je podignulo optužnicu zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika za BiH a bude li osuđen prijeti mu kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora kao i zabrana političkog djelovanja.

Dodik i direktor Službenog glasnika RS Miloš Lukić optuženi su jer su omogućili objavljivanje u toj tiskovini dva zakona koja je donio parlament RS ali ih je visoki predstavnik Christian Schmidt poništio.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić najavio je kako će na sjednici tog parlamenta u utorak biti razmatran nacrt zakona o imunitetu za sve dužnosnike u izvršnoj vlasti. Za taj zakon kojega u RS pokušavaju donijeti po hitnom postupku oporba tvrdi da je namijenjen isključivo zaštiti Dodika jer bi se primjenjivao retroaktivno.

Sličan zakon koji je jamčio imunitet praktično svim dužnosnicima u RS postojao je i ranije ali ga je bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown poništio još 2002. godine.