prekinuto suđenje

Dodik prostačio i vrijeđao na sudu: 'Sklonite Schmidta i Murphya i ta s...'

06.12.2023 u 14:33

Bionic
Reading

Prvo ročište na suđenju lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku u Sarajevu u srijedu je okončano nakon samo pola sata iz proceduralnih razloga, a on je nakon toga ponovo tvrdio kako je optužen iz političkih razloga

Dodik i tim njegovih branitelja na početku suđenja dobili su odluku Suda BiH kojom je odbačen njihov zahtjev da se suđenje premjesti na lokalni sud u Banju Luku, a sada imaju mogućnost da se na tu odluku žale u roku od tri dana.

"Žalit ćemo se u ponedjeljak", kazao je Dodik novinarima po izlasku iz sudnice, najavivši novo odgađanje formalnog početka suđenja. Tvrdio je kako ga ne zanima tko će to i kako interpretirati jer se njemu ne žuri, a ima pravo na sve zakonom predviđene procedure. Ponovo je tvrdio kako mu se sudi zbog političkog djelovanja, najavivši kako svoje ponašanje neće mijenjati, a da proces doživljava više kao suđenje BiH, a ne njemu osobno.

"Ovo je primarno politički proces izazvan činjenicom da nepostojeći stranac nameće odluke i donosi zakone", izjavio je Dodik ponavljajući svoje ranije tvrdnje da mu se sudi nezakonito jer, po njegovoj ocjeni, Christian Schmidt nije zakonito izabrani visoki predstavnik pa nije mogao ni donositi izmjene kaznenog zakona na temelju kojih je podignuta optužnica.

"Sklonite Schmidta i (veleposlanika SAD Michaela) Murphyja i ta sranja", izjavio je Dodik ne sustežući se od prostačkog rječnika jer je visokog predstavnika nazvao "smradom", a američkog veleposlanika "kretenom". Dodik i direktor Službenog glasnika RS Miloš Lukić optuženi su jer su omogućili objavljivanje dva zakona što ih je donio parlament RS, iako ih je svojim odlukama poništio visoki predstavnik. Za to kazneno djelo sada im prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, a osuđujuća presuda značila bi i automatsku zabranu obnašanja političkih dužnosti. Dodik je u srijedu kazao kako će, bude li osuđen i smijenjen s dužnosti predsjednika entiteta, odmah osnovati "udruženje za nezavisnost RS".

  • +2
Milorad Dodik stigao na Sud BiH u Sarajevu Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

"Kada se bude poštovao ustav BiH i mi ćemo ga poštovati", kazao je Dodik. Hrvatski odvjetnik Anto Nobilo, koji u Dodikovom timu branitelja ima status pravnog savjetnika, kazao je novinarima kako prolongiranje formalnog početka suđenja iz proceduralnih razloga nije dio strategije obrane.

  • +4
Anto Nobilo na sudu u Sarajevu Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

"Apsolutno odbacujem da je ovo bilo u smjeru odugovlačenja jer ništa nećemo dobiti za tjedan ii dva, ali pravo na pošteno suđenje je temelj demokracije. To pravo traži da se ne kontaminira i ne prejudicira krivnja optuženika", kazao je Nobilo. I on je kao i Dodik tvrdio kako predstavnici međunarodne zajednice vrše nedopustivi pritisak na Sud BiH pa se ne može očekivati da se tamo vodi pošteni postupak.

"Ovaj je sud nepopravljivo kontaminiran", ustvrdio je Nobilo kazavši kako očekuje da će Prizivno vijeće u konačnici ipak dopustiti da se proces vodi u Banjoj Luci. Odbaci li se u konačnici taj zahtjev nastavak procesa u Sarajevu može se očekivati 20. prosinca, smatra Nobilo.