najglasniji osporavatelj

Dodikov ministar ponovo optužuje Hrvatsku zbog Trgovske gore

13.07.2023 u 11:13

Bionic
Reading

Ministar vanjske trgovine BiH Staša Košarac ponovio je optužio Hrvatsku za neprijateljski odnos zbog planova za izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, a tvrdi kako je osigurao potporu Mađarske te neizravno i Slovenije da se taj projekt zaustavi

Košarac, koji je i visoki dužnosnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, već godinama je među najglasnijim osporavateljima gradnje odlagališta kojega Hrvatska planira u napuštenoj vojarni "Čerkezovac" na Trgovskoj gori, u općini Dvor.

Predviđeno je da to bude odlagalište nisko i srednje radioaktivnog otpada koji se sada pohranjuje na neprikladnim lokacijama te isključuje skladištenje dijela istrošenog goriva iz nuklearne elektrane "Krško", što je tijekom zajedničke sjednice vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH, održane u lipnju u Zagrebu, potvrdio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

On je tada kazao kako su obavljene sve potrebne analize koje su dokazale da okoliš ne bi trpio nikakav utjecaj zračenja.

'Pitanja o odlagalištu i dalje otvorena'

Košarac u izjavi za lokalne medije u BiH u četvrtak tvrdi kako ta sjednica "nije dala nikakve rezultate" jer su pitanja odlagališta, granice i imovine i dalje otvorena, a da se Hrvatska nekorektno odnosi prema susjedima.

"Hrvatska ne želi partnerstvo na način da problem sa izgradnjom odlagališta bude riješen, a zajednička sjednica je to i potvrdila", optužba je Dodikovog ministra, koji je zajedno sa svojim stranačkim šefom glasni zagovornik blokiranja odlagališta na Trgovskoj gori.

Oni tvrde kako će radioaktivnost zagaditi sve u okolici Trgovske gore pa tako i teritorij BiH koji gravitira tom području.

Košarac tvrdi i kako su on i Dodik za svoja stajališta dobili potporu iz Mađarske, odnosno uputu šefa diplomacije te zemlje Petera Szijjarta, koji je nedavno boravio u Banjoj Luci, da "treba ustrajati u zahtjevima za primjenu europskih standarda".

Košarac kaže kako mu je i slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon prenijela uvjeravanja da je Slovenija spremna preuzeti sav otpad iz nuklearke u Krškom, odnosno da Hrvatska neće morati preuzimati svoj dio.

Njegov je zaključak kako Hrvatska zapravo planira Trgovsku goru pretvoriti u komercijalno odlagalište odnosno drugim državama nuditi tu lokaciju za njihov radioaktivni otpad.