IAKO NISU RUSKA INTERESNA ZONA

Dodik se pohvalio skorašnjim susretom s Putinom

29.03.2017 u 22:54

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je jučer kako će u lipnju biti u prilici razgovarati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom

'Mislim da je to dio redovne komunikacije koja daje rezultate. Sastajemo se i s mnogim drugim dužnosnicima iz svijeta', kazao je Dodik novinarima. Pritom je podsjetio kako je RusijaRepublici Srpskoj prisutna u gospodarskom smislu kao dobar partner, kao i mnoge zemlje sa Zapada, te da RS i s jednima i drugima pokušava imati vlastite interese, što je, kako je istaknuo, 'vidljivo iz Putinovih razgovora s visokom predstavnicom EU za vanjsku poliitku i sigurnost Federicom Mogherini'.

'Sama činjenica da u teškim gospodarskim i poslovnim aktivnostima Rusija zadržava značajan broj radnika u Rafineriji u Brodu govori o njihovom opredjeljenju. Nikada nismo čuli od Putina ili bilo koga da smo ruska interesna zona, nego kako se radi o prijateljstvu koje daje rezultate, a nastavit ćemo surađivati sa Zapadom i Kinom, s kojom možemo dobiti značajne projekte', naveo je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o tome da se nitko od članova Predsjedništva BiH nikada nije sastao s ruskim predsjednikom, Dodik je rekao da nema komentar.

On je rekao da je Republika Srpska imala više zahtjeva i prisile od Zapada nego od Rusije.

'Zbog toga što sada ne funkcioniraju odnosi Zapada i Rusije, ne trebamo mi biti kolateralna šteta. Orijentirani smo prema EU, a RS nema namjeru ulaziti u bilo kakvo dalje kretanje prema NATO-u. Naše odluke su vezane za raniji konsenzus, što mogu potvrditi svi politički faktori', zaključio je Dodik.