misija 'Althea'

Dodik s Orbanom: 'Mađarska preuzima EUFOR'

02.10.2023 u 17:02

Bionic
Reading

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik ustvrdio je u ponedjeljak kako će Mađarska, unatoč protivljenju iz BiH, inzistirati na preuzimanju zapovjedništva nad vojnim snagama EU u toj zemlji (EUFOR).

Dodik je ovo izjavio u Budimpešti gdje se tijekom dana sastao s predsjednikom mađarske vlade Viktorom Orbanom s kojim već godinama gaji prisne odnose. Mađarska uporno priječi uvođenje sankcija Dodiku i RS na razini EU za kojima su zbog secesionističke politike Banje Luke ranije posegnuli SAD i Velika Britanija.

Dodik je u ponedjeljak novinarima kazao kako će Mađarska nastaviti čvrsto podupirati RS, uključujući tu investicije i energetski sektor, a potvrdio je kako je s Orbanom razgovarao i o planovima da Mađarska od Austrije naredne godine preuzme operativno zapovjedništvom nad misijom "Althea" uspostavljenom 2004. kako bi se nadziralo poštivanje vojnog dijela Daytonskog sporazuma i sigurnosnog stanja u BiH.

Ministar obrane BiH Zukan Helez prošlog je tjedna izjavio kako je BiH protiv toga upravo stoga što Mađarsku smatraju pristranom odnosno isuviše bliskom Dodiku, ali i politici Rusije. Helez je u Beču pokušao uvjeriti čelnike austrijskog Ministarstva obrane da zadrže zapovjedništvom nad EUFOR-om, no nema potvrde da je u tome uspio.

Dodik sada kaže da planovi Mađarske za vojno angažiranje u BiH ostaju nepromijenjeni. "Mađarska od toga neće odustati i ne treba odustati", kazao je Dodik uz tumačenje kako je sada na Mađarsku došao red da zapovijeda EUFOR-om pa to treba i poštovati.

Kaže i kako osobno nema ništa protiv produženja mandata operacije "Althea" ali jest protiv proširenja mandata njenih pripadnika.

Odluku o produženje mandata EUFOR-a svake godine donosi Vijeće sigurnosti UN pa uvijek postoji mogućnost da se tome usprotivi Rusija, posebice ukoliko bi to od nje tražili iz RS, no ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković prošlog je tjedna potvrdio kako je NATO u takvom situaciji spreman ponovo se angažirati i zajamčiti sigurnost u BiH.

Dodikovo je tumačenje sadašnjeg mandata EUFOR-a da u slučaju sukoba unutar BiH "razgraniče sukobljene strane".