VULGARNOST

Dodik priznao da ima problema s retorikom

18.02.2009 u 15:37

Bionic
Reading

Najutjecajniji političar među bosanskim Srbima Milorad Dodik nastavio je skandalizirati javnost u Bosni i Hercegovini svojim neodmjerenim istupima, no prvi put je i sam otvoreno priznao kako "ima problema" s načinom komuniciranja, prenosi u srijedu bosanskohercegovački tisak

"Imam problema s retorikom", kazao je Dodik za govornicom Narodne skupštine Republike Srpske tijekom rasprave koja je u utorak vođena o mjerama što ih vlada tog entiteta pod njegovim predsjedanjem kani poduzeti u sučeljavanju s rastućom gospodarskom krizom.

Dodikovo objašnjenje slijedilo je nakon što mu je predsjednik parlamenta Igor Radojičić bio prisiljen izreći javnu opomenu zbog vrijeđanja zastupnika iz oporbene Srpske demokratske stranke (SDS), ali i Partije demokratskog progresa (PDP), dojučerašnjeg koalicijskog partnera Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu aktualni entitetski premijer, a upravo Radojičić mu je najbliži stranački suradnik.

Verbalni sukobi u parlamentu RS-a slijedili su samo dan nakon što je Dodik javno vrijeđao Senada Pećanina, jednog od najpoznatijih sarajevskih novinara.

Da bismo mi o bilo čemu razgovaralivi biste se najprije trebali okupati", kazao je Dodik Pećaninu, uredniku tjednika "Dani" na konferenciji za novinstvo u Sarajevu.

Da skandal bude veći, Dodik je ove riječi izgovorio u nazočnosti Davida Coopera, visokog dužnosnika Europske komisije koji je došao u BiH kako bi s vodećim političarima razgovarao o stanju u zemlji.

Cooper baš kao ni Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i Sulejman Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), koji su također sudjelovali na konferenciji za novinstvo, nije pokazao ni najmanju spremnost reagirati na Dodikov istup.

Dodik je sugerirao kako je bio isprovociran time što mu je Pećanin postavio pitanje o mogućem novom teritorijalnom ustroju BiH podsjetivši ga pritom na njegov vulgaran komentar o navodne četiri regije, izgovoren proteklog vikenda pred stotinama ljudi u Bijeljini gdje je zajedno s drugim dužnosnicima svoje stranke sudjelovao na jednoj javnoj tribini.

Sve to zabilježile su i kamere lokalne BN televizije, a snimku su potom prenijele mnogobrojne druge tv postaje.

Pećanin je naknadno izjavio kako je samo citirao ono što je Dodik rekao, izrazivši razočaranost činjenicom da demokratska javnost u BiH gotovo uopće ne reagira na takve i slične Dodikove ispade.

Dodik je ranije prijetio fizičkim obračunom Bakiru Hadžiomeragiću, uredniku popularnog političkog magazina TV Federacije BiH "60 minuta" a novinarki tog magazina Arijani Saračević-Helać, kada mu se predstavila na konferenciji za novinstvo, hladno je pred desetinama nazočnih, ponovno uključujući Tihića i Čovića, to komentirao uz najvulgarnije psovke.