PODUPIRE PROSVJEDE ZA MLADIĆA

Dodik osniva fond za financiranje obrane Srba u Haagu

30.05.2011 u 21:12

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik objavio je u ponedjeljak kako podupire prosvjed zbog uhićenja haaškog optuženika Ratka Mladića te je najavio uspostavu posebnog fonda kojim bi se iz proračuna toga bosanskohercegovačkog entiteta financirali troškovi obrane Srba kojima se u Haagu sudi zbog počinjenih ratnih zločina

Uoči prosvjednog skupa najavljenog za utorak u Banjoj Luci, koji organizira udruga razvojačenih pripadnika bivše vojske bosanskih Srba (BORS), Dodik je u pisanom priopćenju dostavljenom lokalnim medijima istaknuo kako "podupire pravo boraca i građana RS-a da izraze svoje stajalište u povodu uhićenja generala Ratka Mladića".

Pritom je dodao kako očekivanje da će taj skup proteći mirno.

U priopćenju je navedena ocjena da je vojska RS bila "časna vojna formacija koja je branila Srbe" te da za ratne zločine trebaju odgovarati pojedinci koji su ih i počinili.

Objasnio je kako će od vlade RS-a tražiti žurnu provedbu mjera kojima bi se osigurala uspostava fonda za pružanje pravne potpore Srbima koje je optužio ICTY.

Predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz u ponedjeljak je javno pozvao sve zainteresirane te dužnosnike RS-a da u utorak sudjeluju na skupu potpore Mladiću, najavljenom za 12 sati u Banjoj Luci.

Zamisao je organizatora, kako je objasnio Ćurguz, potaknuti ozračje u kojem će se vlasti RS obvezati da će osigurati novac za obranu Mladića i ostalih haaških optuženika srpske nacionalnosti te da će zajamčiti pristup svoj raspoložovoj arhivskoj građi koju bi njihova obrana mogla zatrebati.