PORUKE

Dodik: Njemačka se miješa u unutarnje stvari BiH, a ne Rusija

27.12.2021 u 22:34

Bionic
Reading

Milorad Dodik je u intervjuu za Die Welt kritizirao poziv njemačke ministrice Annalene Bearbock Europskoj uniji da mu uvede sankcije.

Njezini zahtjevi su, kaže Dodik, "pristrani" i "ne priliče njemačkoj demokraciji".

“Njezini zahtjevi su pristrani. Čini mi se da to nije primjereno njemačkoj demokraciji. Zašto bi Njemačka ili bilo koja druga država upravljala našom državom?", upitao je Milorad Dodik u intervjuu za Die Welt, kritizirajući poziv Annalene Baerbock da mu Europska unija uvede sankcije.

Dodik je rekao da je ona predstavlja stranku koja nije najveća u Njemačkoj i dodao: “Nema pojma kako mi živimo – nikad nije bila ovdje. Želio bih je pozvati na razgovor."

Dodik je rekao i da "nitko ne planira secesiju". "To je mač laži, koji joj je stavljen u ruke", prenosi Deutsche Welle.

Osvrnuo se i na izjavu američkog profesora koji je rekao da bi secesija bila lijek za BiH. I slažete li se s njim?, bilo je pitanje novinara Die Welta. “Jedno je ono što mislim, a drugo ono što radim kao političar. Ali, profesor bi mogao biti u pravu – ako se i dalje ne poštuje ustavni i pravni sustav u BiH”, odgovorio je Dodik.

Njemački novinar upitao je Dodika ostaje li pri svojoj izjavi da u Srebrenici nije bilo genocida.

“Srebrenica je za nas teška trauma. Tamo se dogodio ratni zločin. Ubijeni su mnogi nevini ljudi: Srbi, Bošnjaci i drugi”, odgovorio je Dodik, ustvrdivši da događaji u Srebrenici “nisu baš predstavljali”.

Upitan zašto ne priznaje Christiana Schmidta, Dodik kaže da su visokog predstavnika imenovale potpisnice, uključujući i Republiku Srpsku, te da izbor mora potvrditi Vijeće sigurnosti UN-a, ali do toga nije došlo. Iako mu je žao što Schmidt sve to mora proći, Dodik je rekao: “Ne dolazi u obzir da ćemo dopustiti da nam netko nameće zakone, samo zato što je dobar čovjek.

Dodik je također naglasio da se više puta susreo s Putinom, ali i da se ne može očekivati ​​da će Rusija podržati prijedlog za izbor visokog predstavnika ako joj Njemačka uvede sankcije. Putin je, kaže Dodik, "pod svaku cijenu" zainteresiran za mir u BiH. “On poštuje Ustav BiH i ne miješa se u unutarnje političke probleme, kao vaš ministar”, rekao je Dodik za Die Welt.

Upitan dijele li neki ljudi u Sarajevu strahove od mogućeg rata, Dodik je rekao da je on jedini pozvan da govori o "generalu misije EUFOR-a". Nedavno je rekao da nema opasnosti niti razloga za zabrinutost. Sve ostalo je "psihoza i propaganda."

Ako ne želi secesiju, njemačku novinarku zanima zašto želi prenijeti nadležnosti s BiH na RS. Dodik joj je pojasnio da "država nije prema Ustavu nadležna ni za vojsku, ni za neizravno oporezivanje, te da su problem zapravo stranci, koji nisu ni birani ni imenovani i koji šire nered u BiH".

Upitan planira li svoju vojsku Dodik je rekao da je RS imala svoju vojsku do 2005. godine i da su se složili kada su rekli da je bolje imati zajedničku vojsku:

“Nećemo muslimansku vojsku, a ona se tamo formira. Nedavno je sud u Sarajevu presudio da muslimanski vojnici imaju pravo nositi vjersku bradu, a vojnici smiju nositi maramu. Neke europske zemlje to zabranjuju u javnosti.

U narednim mjesecima morat ćemo razgovarati o tome kako ojačati naše povjerenje u Oružane snage BiH. Ako pristanemo, ostat ćemo dio te vojske. Ako ne, razmotrit ćemo alternative”, rekao je Dodik u intervjuu njemačkom listu Die Welt.