KRIZA SE NASTAVLJA

Dodik neće popustiti bošnjačkim strankama

03.10.2011 u 22:33

Bionic
Reading

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u ponedjeljak da Vijeće ministara u toj zemlji još dugo neće biti formirano jer blok srpskih stranaka više nije spreman popustiti većinskim bošnjačkim strankama SDP-u BiH i SDA i traži četiri ministarska mjesta

"Primarno, naš cilj su četiri ministarska mjesta i ako na drugoj strani bude spremnosti da prihvati naša legitimna ustavna prava onda nam neće trebati novi izbori", rekao je Dodik novinarima u Banja Luci na godišnjicu otkako su u BiH održani opći izbori.

Dodao je kako ne vjeruje da je moguće skori dogovor o novom Vijeću ministara zbog različitih koncepcija oko ustroja vlasti između hrvatskih i srpskih naspram većinskim bošnjačkim strankama.

Po Dodikovim riječima novo Vijeće ministara mora odražavati slovo Daytona prema kojemu po tri predstavnika iz tri naroda moraju ponuditi legitimne stranke koje su osvojile većinu u svome narodu.

SNSD i SDS kao i dva HDZ-a u BiH zagovaraju da Vijeće ministara popune ove stranke budući su osvojile najveći broj glasova Srba, odnosno Hrvata. Istodobno većinske bošnjačke stranke SDP BiH i SDA inzistiraju da imenuju jednog hrvatskog ministra u Vijeću ministara.

Posljednji sastanak organizira između lidera šest stranaka u Brčkom nije uspio zbog različita gledanja na nacionalnu raspodjelu deset mjesta u Vijeću ministara BiH.