KRŠENJE DAYTONA

Dodik najavio tužbu protiv Ashdowna

30.12.2010 u 18:36

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u četvrtak da će u Velikoj Britaniji podnijeti tužbu protiv bivšega visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Paddyja Ashdowna zbog navodnog kršenja Daytonskog sporazuma

Dodik je novinarima u Banjoj Luci rekao da je Ashdown tijekom svojega mandata u BiH 'arogantnim ponašanjem kršio Daytonski sporazum radeći na štetu Republike Srpske'. Objasnio je kako su entitetske vlasti angažirale i platile posebni odvjetnički tim koji je zadužen da podnese tužbu, vjerojatno na sudu u Londonu.

Dodik nije rekao na kakvoj bi se osnovi tužba mogla podnijeti s obzirom na to da svi visoki predstavnici u BiH uživaju puni diplomatski imunitet i nije ih moguće kazneno goniti zbog odluka koje donose. Lord Ashdown bio je na dužnosti visokog predstavnika u BiH od svibnja 2002. do svibnja 2006. godine.

Za svojega mandata pokazao se krajnje energičnim diplomatom koji nije prezao od smjene mnogih izabranih dužnosnika za koje se smatralo da su umiješani u kriminalne aktivnosti ili da su dio mreže koja je podupirala optužene ratne zločince.

Odlukama Paddyja Ashdowna BiH je, među ostalim, dobila jedinstvene oružane snage, a sustav neizravnog oporezivanja s entiteta je prenesen na državu.